13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScuterul si calul, trasi pe dreapta

Scuterul si calul, trasi pe dreapta

In scurta vreme, circulatia scuterelor si a bicicletelor va fi interzisa in zona centrala a Craiovei, iar carutele vor avea acces limitat, conditionat de toaleta pentru cal. Alte restrictii si masuri de protectie a unor perimetre ar putea intra in vigoare in cazul in care consilierii municipali isi vor da acordul asupra lor peste câteva zile.


Mai multe vehicule ar putea deveni amintire pentru craiovenii din zona centrala daca legislativul din Banie adopta un regulament initiat pentru „linistea populatiei“. Au intrat in colimatorul administratiei scuterele si alte motorase asemanatoare, carutele, precum si vehiculele care transporta marfuri si substante periculoase, intre anumite ore. In plus, primaria vrea sa interzica oprirea oricarui vehicul in unele perimetre, considerate cu statut special, si are de gând sa aplice amenzi usturatoare pentru orice abatere de la noile reguli. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu spune ca, daca acest proiect, in premiera pentru Craiova, ii va convinge pe consilierii locali, cel mai mare câstig ar fi alungarea scuterelor din zonele 0, I si II ale orasului. „Este un dezastru când scapa aceste scutere pe strazile intens circulate ale municipiului. Abia asteptam sa intre in vigoare un astfel de regulament, ca sa alungam o data pentru totdeauna aceste pericole. Nu e posibil sa stam cu mâinile in sân când tot felul de pustani zbârnâie alandala printre masini si pietoni. Ati vazut câte accidente se intâmpla“, a declarat Nedelescu. Viceprimarul a precizat ca aceste vehicule, dar si bicicletele vor avea rosu pentru spatiul delimitat de b-dul Calea Bucuresti (Nord), strazile Iancu Jianu, Brestei, Libertatii, Bibescu si 1 Mai (Vest), Marin Sorescu si b-dul Gheorghe Chitu (Sud), Caracal, Aries, Imparatul Traian si Horia (Est). „N-au ce sa caute nici in gradinile publice si in parcuri, decât daca avem alei semnalizate. Oricine e prins calarind un astfel de vehicul risca sa incaseze 1,6 milioane de lei amenda“, a mai spus Gheorghe Nedelescu.


Sacul pentru dejectii, obligatoriu


Caii si alti tragatori de carute vor putea fi mânati, dar numai daca sunt inzestrati cu dispozitiv de retentie a dejectiilor, doar pâna la strazile Nicolae Iorga, Fratii Golesti, Gen. C-tin Cernatescu, Gen. Argetoianu, Lamâitei, Brazda lui Novac, Doljului, Opanez si George Enescu (Nord); Spaniei, Petre Ispirescu si Nicolae Iorga (Est); Pascani, Maria Tanase, Brestei, Mohorului, Câmpia Islaz, Petuniilor, Pictor Iscovescu, Bucovat, Soimului si 1 Mai (Vest); Tabaci, Gh. Chitu, Anul 1848, Gen. Magheru (Sud). „Restrictii pentru vehiculele cu tractiune animala au mai fost adoptate de Consiliul Local Craiova, insa aceste propuneri limiteaza si mai mult aria de acces. In plus, circulatia le va fi interzisa inclusiv pe arterele mentionate“, a precizat Adriana Motocu, directorul Directiei tehnice din Primaria Craiova. La carutasi se complica situatia daca animalul nu e dotat cu toaleta proprie sau daca atelajul nu e inregistrat, fiindca, pe lânga amenda de un milion, acesta poate ramâne temporar fara caruta. „N-are decât sa plece pe cal, dar ca sa-si ia inapoi caruta o sa mai plateasca trei milioane“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Surprize si pentru transportatori cu greutate


Primaria pregateste amenzi de pâna la 30 de milioane de lei vechi pentru transportatorii de marfuri ale caror utilaje depasesc greutatea de 3,5 tone si alte dimensiuni admise sau sunt reperate pe alte drumuri decât cele de ocolire a localitatii sau special semnalizate. „Ca o noutate, ar putea fi majorate taxele pentru autorizatia de circulatie a autovehiculelor cu greutatea sub 3,5 tone, care transporta marfuri nealimentare in piete si târguri“, a mai spus directorul Adriana Motocu. Costurile propuse se situeaza, in functie de zonele orasului, intre 100.000 si 300.000 de lei vechi pentru fiecare tona si pentru fiecare zi inscrisa in autorizatie. Tot in premiera, aceste autovehicule nu mai au ce cauta intre orele 8.00 si 20.00 in zona 0 si intre orele 8.00 si 18.00 in zonele I si II. Pâna la sase milioane de lei vor vira Primariei Craiova indisciplinatii care nu respecta oricare dintre aceste norme. Spre buget s-ar mai putea indrepta, de asemenea, câte doua milioane de lei de la fiecare sofer prins cu anvelopele murdare pe carosabil. „Nu numai linistea si siguranta populatiei sunt importante, dar si curatenia strazilor“, este de parere viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Primaria scoate bani din stationarile aiurea


Municipalitatea este pe cale sa instituie amenzi de pâna la 30 de milioane de lei pentru soferii care opresc, stationeaza sau parcheaza contrar indicatiilor legale. In plus, ar vrea sa interzica prin hotarâre de consiliu, ca sa poata urmari si incasa amenzile de pâna la 1,5 milioane, oprirea oricarui vehicul, cu exceptia celor speciale, in fata spitalelor, policlinicilor si scolilor. „Sunt incinte in preajma carora se deplaseaza multi copii, multi bolnavi si multa lume, in general. Este normal sa aiba si Primaria Craiova control in aceste zone“, a spus viceprimarul Nedelescu.


Amenzile in toate aceste situatii vor fi varsate la bugetul local, iar biroul specializat al Primariei Craiova isi va intocmi baze de date cu vehiculele de pe teritoriul sau care pot circula doar in temeiul inregistrarii, nu si al inmatricularii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII