11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrchestra filarmonicii craiovene, sub bagheta lui Cristian Orosanu

Orchestra filarmonicii craiovene, sub bagheta lui Cristian Orosanu

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ va sustine un concert simfonic sub bagheta dirijorului Cristian Orosanu, astazi, de la ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“. Din program fac parte: Uvertura „Coriolan“ de Beethoven, Concertul nr.1 in Do minor pentru pian, opus 35, de Sostakovici si Simfonia a VIII-a in Fa major, op. 93, de Beethoven. La pian, solista Eva Cusmir, iar solist trompeta va fi Dumitru Stanescu.


Cristian Orosanu, un dirijor cautat


Cristian Orosanu are 34 de ani, a urmat cursurile Liceului de Arta din Iasi si cele ale Universitatii de Muzica din Bucuresti. A parcurs mai multe stadii de perfectionare, binecunoscutele Academii Bach, desfasurate sub indrumarea lui Christfied Brodel. In 1996 a beneficiat de o bursa de studii la Stuttgart, unde a colaborat cu maestrul de renume international, Helmuth Rilling. Din toamna anului 2002 a detinut functia de dirijor la Opera Nationala Româna din Bucuresti. In februarie, 2003, Uniunea Compozitorilor, Interpretilor si Muzicologilor din România i-a decernat mult râvnitul Premiu al Criticii pentru stralucitorul debut de la Opera Nationala Româna din Capitala. Cristian Orosanu a participat la numeroase concursuri si festivaluri internationale.


Din 2004 este dirijor al Filarmonicii „Gheorghe Dima“ din Brasov. In martie 2004 a dirijat o serie de concerte la pupitrul Orchestrei Lamoureux din Paris. In aceeasi luna a anului urmator a fost invitat in capitala Frantei, drept urmare a succesului sau, pentru a dirija Orchestre de Paris, iar in august 2005 a câstigat Premiul II la Concursul International de Dirijat „Malko“ de la Copenhaga. Apreciat pentru arta sa dirijorala, in noiembrie 2005, Cristian Orosanu a fost invitat sa inaugureze stagiunea de concerte a Orchestrei Performing Arts Center din Hyogo (Japonia).


Pianista Eva Cusmir are 32 de ani, a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti, in 1987 a cucerit Premiul I al Concursului International „Citta di Stressa“ din Italia, are un repertoriu variat de concerte si este in plina ascensiune valorica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS