9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentarii si-au validat privilegiile

Parlamentarii si-au validat privilegiile

Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit in sedinta comuna pentru a opera modificarile cerute de Curtea Constitutionala la Statutul parlamentarilor. Desi presedintele Traian Basescu contestase Statutul pentru ca avea prevederi discriminatorii fata de ceilalti cetateni ai României, obiectiile Curtii au fost mai mult de ordin lingvistic, iar privilegiile au fost declarate constitutionale: pensiile de parlamentar, indemnizatia de somaj etc. In sedinta de ieri, liderii coalitiei au renuntat sa-si forteze propriii parlamentari sa renunte la privilegii, resemnati probabil din cauza esecurilor anterioare. Astfel ca dezbaterile au decurs fara dispute aprinse, iar modificarile minore cerute de Curte au fost adoptate „cu mare majoritate“, dupa cum s-a exprimat, nu fara malitiozitate, Nicolae Vacaroiu, presedintele de sedinta al Camerelor reunite.


Jocuri lingvistice


Cea mai importanta amendare a Statutului a fost aceea referitoare la opiniile si votul parlamentarilor. Daca in varianta initiala se stipula ca acestia nu pot fi trasi la raspundere pentru punctele de vedere si modul in care voteaza „in timpul mandatului“, sintagma a fost inlocuita cu exprimarea „in exercitarea mandatului“. Apoi, retinerea parlamentarilor in cazul infractiunilor flagrante va fi adusa la cunostinta colegilor lor nu de „Ministerul de Justitie“, ci de „ministrul de justitie“. Curtea Constitutionala a fost nemultumita si de faptul ca parlamentarii isi indeplinesc indatoririle fundamentale in conformitate cu Regulamentele Camerelor si Statutul parlamentarului. In consecinta, noul Statut prevede ca parlamentarii isi indeplinesc obligatiile principale in functie de prevederile Constitutiei si ale legii.


Finalmente, parlamentarii a trebuit sa renunte la patru drepturi pe care si le-au arogat initial. Ei nu vor putea sa ceara guvernului acte in scopul declansarii urmaririi penale a membrilor executivului, in conditiile articolului 109 din Constitutie. In al doilea rând, a fost eliminat si accesul neingradit in institutiile administratiei publice in exercitiul mandatului. A fost eliminata si obligativitatea guvernului de a pune la dispozitia parlamentului mijloacele de care acestia au nevoie in exercitarea mandatului. In plus, drepturile parlamentarilor nu vor mai putea fi modificate prin amendarea Regulamentelor Camerelor.


Singura modalitate prin care mai poate fi blocata aplicarea Statutului modificat ieri in functie de cerintele Curtii Constitutionale este o ordonanta guvernamentala de suspendare a acestuia pâna la elaborarea unui nou proiect de Statut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU