17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPaie pe foc in PNL

Paie pe foc in PNL

Demisia subprefectului de Dolj, Ion Groza, pune paie pe focul liberalilor din judet si ascute sabiile in partidele de coalitie. Scaunul de subprefect este destul de atractiv pentru politicienii de provincie din esaloanele doi si trei ale celor trei partide aflate momentan in coalitia de la guvernare.


Dupa ce a amenintat de mai multe ori ca renunta la scaunul de subprefect, Groza si-a dat luni demisia pentru a se dedica afacerilor si politicii liberale intr-un moment in care organizatia PNL Craiova este macinata de lupte pentru putere. Surse demne de incredere din interiorul partidului acrediteaza ideea ca pentru sefia organizatiei se bat trei tabere conduse din umbra de senatorul Mario Ovidiu Oprea, actualul presedinte al PNL Dolj, de deputatul Horatiu Buzatu, fost presedinte al organizatiei judetene, si de proaspatul demisionar din functia de subprefect, Ion Groza, fost presedinte al PNL Craiova.


„Luni m-am dus la birou si am rugat secretara sa-mi scrie demisia pe care apoi am semnat-o. Am avut o discutie cu prefectul, dupa care i-am lasat demisia mea. Demisia este semnata cu data de 12 aprilie, iar pâna atunci sunt in concediu de odihna. Nu stiu cine va fi numit in locul meu si nici nu depinde de mine nominalizarea unei persoane pentru acest post“, a spus Groza.


Supararea lui Groza pe administratia locala isi are radacinile in relatia tensionata cu prefectul pedist Nicolae Giugea, caruia i-a reprosat mai mult sau mai putin voalat anturajul prost din prefectura si intentia de a-l pune intr-un con de umbra. Prefectul Nicolae Giugea i-a acceptat demisia imediat ce a primit-o. „Luni dimineata, domnul Groza si-a depus demisia. Eu l-am intrebat daca s-a gândit bine si mi-a spus ca da. Prerogativele dânsului le voi prelua eu pâna la numirea unui nou subprefect. Postul este al liberalilor si nu stiu când va fi numita alta persoana pe acest post, pentru ca acest lucru depinde de Ministerul Administratiei si Internelor“, a declarat prefectul Giugea.


Trei intr-unul


Cele mai vehiculate nume pentru postul de subprefect lasat vacant de Groza sunt: Marin Costache, comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj, Gabriel Nica, sef depou tamvai la RAT Craiova, si Silviu Cotiga, directorul ITM Dolj, toti trei sustinuti de câte o factiune a liberalilor olteni. Pe lânga sustinerea politica pe care ar trebui sa o aiba viitorul candidat la postul de subprefect (care are valoare neoficiala de recomandare), acesta trebuie sa promoveze un examen organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici. La acest examen nu are acces decât candidatul care a absolvit cursurile de administratie publica de la Institutul National de Administratie. Desi nu se cunoaste inca data concursului, doi dintre candidati si-au clarificat optiunile. In timp ce Marin Costache a declarat ca o sa participe la concurs, Silviu Cotiga a precizat ca nu-l mai intereseaza postul si ca subiectul nu mai este de actualitate.


PD nu vrea postul de subprefect


Presedintele PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea, a declarat ca nu comenteaza demisia lui Groza, considerând-o o decizie personala. „Pâna joia viitoare (13 aprilie – n.r.) vom transmite la minister un candidat nemembru de partid. Momentan, nu s-a discutat despre nici un candidat“, a declarat Mario Oprea. Deputatul PNL Horatiu Buzatu, cel care a pierdut alegerile pentru sefia organizatiei pe motiv ca nu si-ar fi platit cotizatia de partid, a confirmat ca demisia lui Groza a intensificat lupta pentru putere in sânul PNL Dolj. „Demisia lui Groza tensioneaza situatia. Faptul ca la diferenta de câteva luni dupa ce a câstigat sefia PNL Craiova a optat pentru functia de subprefect, iar acum renunta la ea demonstreaza o oarecare inconsecventa si ridica un semn de intrebare“, a spus Horatiu Buzatu. Presedintelui PD Dolj, Radu Berceanu, ii serveste de minune demisia lui Groza pentru a demonstra liberarilor ca democratii se tin de protocolul incheiat, in care se stipula ca postul de subprefect revine principalilor aliati. „Am auzit de mai multe ori ca subprefectul Groza isi da demisia si nu ma surprinde ca si-a dat-o acum. Democratii nu vor propune candidatura nimanui pentru postul ramas liber pentru ca, prin protocol, este al liberalilor“, a declarat Radu Berceanu. Presedintele PC Dolj, Constantin Dascalu, a declarat ca partidul sau este interesat de postul de subprefect, dar ca o decizie se va lua la nivel central: „Postul se discuta in Consiliul National al Aliantei. Chiar daca a intrat in vigoare legea prin care prefectii si subprefectii sunt apolitici, asta nu inseamna ca partidele nu-si pot desemna candidati. Eu ma indoiesc ca aceste functii vor fi apolitice“. Si principalul partid de opozitie, PSD, ar fi interesat de locul lasat liber de Groza. „Nu excludem varianta desemnarii unui candidat, daca este un concurs profesionist. Avem mai multi oameni capabili care au urmat cursuri INA. Vom vedea cât de independenta va fi comisia de examinare“, a spus Ion Calin, presedintele PSD Dolj. Daca numirea lui Groza in functia de subprefect nu a stârnit decât poate nedumeriri, plecarea lui din functia publica face valuri mai ales in sânul PNL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS