10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCompromis spectaculos la CNSAS

Compromis spectaculos la CNSAS

Claudiu Secasiu a fost ales presedinte al CNSAS, in urma demisiei lui Corneliu Turianu si a retragerii candidaturii lui Ticu Dumitrescu. Conducerea Colegiului va fi aleasa, prin rotatie, o data la sase luni.


Ieri, membrii CNSAS s-au reunit in prima sedinta de la alegerea conducerii Colegiului. La sedinta a participat si presedintele Basescu. Acesta s-a confruntat cu o situatie inedita pentru el de la preluarea mandatului, fiind huiduit copios de multimea de protestatari adunata in fata sediului CNSAS. Cum manifestantii strigau „Il vrem pe Ticu“, Basescu a renuntat la declaratiile date presei si, vadit iritat, a spus doar „Mai intâi sa vrea legea si democratia“. La iesire, Basescu a mai fost „gratulat“ cu o noua portie de huiduieli, desi o parte dintre protestatari l-a aplaudat.


Alegerile periodice ca solutie de compromis


Dupa câteva ore de discutii aprinse pe care le-a ascultat fara sa se implice, Basescu a venit cu propunerea ca votul sa se refaca. In ciuda divergentelor de pâna atunci, propunerea a fost votata in unanimitate. Atât Ticu, cât si Turianu au renuntat la intentia de a mai candida. Corneliu Turianu a demisionat din calitatea de presedinte al Colegiului, iar Ticu Dumitrescu l-a propus pe Claudiu Secasiu, membru CNSAS nominalizat de PNL, ca succesor la sefia institutiei. Acesta a fost validat prin vot secret, cu opt voturi „pentru“ si doua „contra“. Constantin Buchet si-a pastrat functia de secretar. A ramas in suspensie functia de vicepresedinte a demisionarului Dan Lazea. Cel putin, pâna când parlamentul va lua la cunostinta in mod oficial de demisia sa din Colegiu.


Participantii au convenit sa instituie o noua practica la CNSAS: conducerea sa fie aleasa o data la sase luni, prin rotatie, astfel incât toti membrii sai sa prezideze lucrarile intr-o perioada data. Decizia a fost anuntata salariatilor si militantilor organizatiilor civice de Mircea Dinescu, care a afirmat ca „este un compromis, dar un compromis care rezolva situatia“. Hotarârea a fost primita favorabil de protestatari, cunoscut fiind faptul ca Secasiu a fost unul din aceia care au cerut refacerea votului si l-a secondat pe Ticu Dumitrescu in timpul crizei stârnite saptamâna trecuta.


Ticu se vrea cenzor


„Presedintele a stat si ne-a ascultat. Ne-am certat, personalitatile s-au ciocnit, dar solutia a fost inteleapta“, a spus noul presedinte. Secasiu le-a multumit celor doi oponenti de pâna acum, Turianu si Dumitrescu, pentru gestul de renuntare la sefia CNSAS, renuntare care a contribuit la deblocarea situatiei. Basescu i-a promis lui Secasiu ca va organiza intâlniri cu responsabili ai Serviciilor Secrete, dar si cu specialisti in arhive, astfel incât conflictul cu Serviciile sa fie solutionat prin predarea documentelor solicitate de CNSAS. Secasiu a mai spus ca Basescu a ridicat si problema desemnarii membrilor Colegiului astfel incât partidele sa nu mai aiba dreptul de a face propuneri, insa nu s-a precizat in ce masura s-a ajuns la o solutie alternativa.


Ticu Dumitrescu si-a asumat meritul rezolvarii crizei. „Criza am solutionat-o eu“, a spus triumfator Ticu la finalul sedintei. Chiar daca a renuntat la candidatura pentru presedintie, Ticu pare ca doreste sa devina un conducator de facto al Consiliului, care va superviza activitatea colegilor sai. „Eu ramân obligat moral sa va spun tot ce se intâmpla aici. Eu ii voi monitoriza pe fiecare dintre ei, urmarindu-i cum voteaza“, le-a spus Ticu suporterilor sai adunati in fata sediului CNSAS. Din postura de conducator din umbra pe care si-a arogat-o, Ticu nu a mai parut interesat de presedintia Consiliului, dând ca incerta o candidatura a sa peste sase luni.


Mai sunt insa probleme care-l framânta inca pe Dumitrescu. El i-a spus presedintelui Basescu ca a ramas in suspensie chestiunea presiunilor si disparitiei lui Dan Lazea. Totodata, a incercat sa-l convinga pe presedinte ca a fost dezinformat atât in privinta numarului de dosare care au ramas in custodia Serviciilor de Informatii, cât si in chestiunea existentei cartotecilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS