21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBisnita cu legume in pietele din Banie

Bisnita cu legume in pietele din Banie

Multi dintre pietarii din Banie evita neplacerile infiintarii unui SRL sau PFA vânzând, doar in baza unui certificat de producator, legume cumparate din angrouri, la preturi mici si calitate pe masura.


Cartofii de Isalnita, cepele de Breasta sau morcovii de Malu Mare expusi in pietele Craiovei nu provin intotdeauna din locurile de bastina pe care ti le prezinta vânzatorul, pe baza certificatului care atesta ca este producator agricol. In multe cazuri, aceste marfuri sunt aduse din angrouri specializate si comercializate in baza certificatului de producator, document care nu ii da micului afacerist nici o bataie de cap – situatii financiar-contabile, taxe si impozite, controale de rigoare etc. – si-l mai si scuteste de 20.000 de lei pe zi la taxa pentru inchirierea unui metru patrat de masa. Fiindca un cumparator obisnuit nu-l intreaba niciodata pe proprietarul legumei daca are certificat de producator agricol sau este reprezentant de SRL ori PFA (Persoana Fizica Autorizata), mica bisnita trece neobservata de catre miile de craioveni care traverseaza zilnic piata.


Un „producator agricol“ din Isalnita ne oferea ieri usturoi de primavara din curte la 80.000 de lei pe kilogram, chiar daca statea asezat pe un sac de usturoi cu etichetele de pe cusatura automata bine razuite, identic cu cele din Târgul Marlorex, de pilda, procurabil angro la un pret de aproape doua ori mai mic. Directorul Serviciului de Administratie a Pietelor si Târgurilor, Gheorghe Calinoiu, a recunoscut ca aceste practici ii dau batai de cap: „Am initiat anul trecut o actiune impotriva acestui gen de producatori agricoli, dar s-a soldat cu un esec. Sunt aproape imposibil de urmarit cantitatile de legume pentru care acestia sunt autorizati sa vânda in certificatul de producator, fiindca noi trecem in registre valorile declarate de ei. La 800 de locuri cât li se ofera zilnic numai in Piata Centrala, ar trebui sa avem sute de oameni care sa inregistreze fiecare cantitate vânduta“. Calinoiu a mai spus ca, in mod normal, autoritatile emitente de certificate – primariile – ar putea sa efectueze propriile controale si sa comunice cu Administratia Pietelor din Craiova, iar celelalte institutii abilitate s-ar putea implica, de asemenea, mai cu spor intr-un program de razii: „Sunt si alte institutii care ar trebui sa intervina, insa am avut cazuri când l-au amendat pe administratorul pietei pentru ca niste indivizi vindeau marfa fara a respecta prevederile legale. In plus, pe noul format al certificatului de producator, angajatii primariilor specifica inclusiv suprafetele de teren cultivate, soiul si cantitatea de produs vandabil estimata la recolta, informatii pe care si ei ar putea sa le urmareasca“. Directorul adjunct al Administratiei Pietelor, Gheorghe Balulescu, confirma cele spuse de seful sau si admite chiar ca falsii producatori agricoli au cel mai bun profit la vânzarea cu bucata a unora dintre legumele cumparate cu sacul din angro.


Craiovenii nu stiu ce pun pe masa


Directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj, Gheorghe Marinescu, sustine ca nu este in atributiile sale sa verifice provenienta legumelor vândute de producatorii agricoli cu certificat in piete: „Noi ii luam la intrebari pe aceia la care constatam proasta calitate a articolului, termen expirat etc.“. Directorul Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala Dolj, Cornel Popa, a declarat ca, practic, fenomenul nu poate fi controlat decât prin aplicarea corecta a noilor acte normative: „Credem ca, pâna in toamna, si agricultorii, si emitentii noilor certificate de producator vor invata sa se conformeze cerintelor legislative. Nici noi nu avem, practic, posibilitatea de a reabilita aceste situatii, daca se dau certificate de producator te miri cui. Sunt niste cerinte clare pentru obtinerea si pastrarea acestor avize, iar nerespectarea lor poate fi sesizata organelor statului“.


In vreme ce autoritatile asista neputincioase la gainariile din pietele Baniei, craiovenii care vor sa puna in mâncaruri un cartof, o ceapa, un morcov sau fasolea crescute pe pamânt românesc baga in sacose legume de import, ingrasate artificial, plimbate sute sau mii de kilometri si de o calitate indoielnica, depuse in angro si vândute detaliat de bisnitari. De altfel, potrivit directorului Cornel Popa, mai multe avertismente au fost transmise marilor unitati care comercializeaza legume. „Ce atrage in primul rând atentia este ca in unele complexuri comerciale sunt afisate etichete de proaspat si calitatea I la produse care, dupa analiza, s-au dovedit vechi si de o calitate incalificabila. Am dat mai multe avertismente si vom intensifica, in aceasta perioada, controalele, pentru a vedea daca persoanele avertizate se conformeaza. In caz contrar, vom trece la sanctiuni si la sesizarea celorlalte institutii abilitate“, a mai spus Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII