20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSubiecte dificile la Limba româna

Subiecte dificile la Limba româna

Emotii pentru elevii de clasa a XII-a. Simularea examenului de bacalaureat, care va dura o saptamâna, a debutat ieri cu prima proba scrisa, la Limba si literatura româna. Potrivit liceenilor, subiectele au fost extrem de dificile.


5.061 de elevi de clasa a XII-a din totalul de 5.960, care s-au inscris la probele simularilor examenului de bacalaureat, au raspuns prezent ieri la prima proba obligatorie, scrisa, de Limba si literatura româna. Restul de 899 viitori absolventi ai liceului au fost declarati absenti de membrii comisiei de supraveghere a examenului.


Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, participarea elevilor la aceasta simulare nu este obligatorie. „La prima proba a simularii, procentul de prezenta a elevilor nu a depasit 84%, desi noi i-am sfatuit pe elevi sa participe; in primul rând pentru verificarea cunostintele si, in al doilea rând, pentru a se familiariza cu sistemul dupa care se va desfasura examenul propriu-zis, din vara“, a spus presedintele comisiei de bacalaureat, inspector scolar general al ISJ Dolj, Diana Busoi. Potrivit sursei citate, subiectele au fost elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) Bucuresti si au avut un grad mediu de dificultate, asa cum prevede si metodologia de examen a bacalaureatului.


Profesorii spera intr-o prezenta mai buna in vara


Pentru simularea examenului de bacalaureat, in judetul Dolj au fost puse la dispozitie 18 centre de examen, iar lucrarile vor fi corectate de o comisie avizata de ISJ Dolj, la un singur centru de evaluare, respectiv Liceul de Informatica „Stefan Odobleja“ din Craiova. De asemenea, potrivit vicepresedintelui comisiei judetene a simularii examenului de bacalaureat, inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu, cei mai multi elevi absenti la aceasta prima proba (104 elevi – n.r.) a inregistrat Centrul de examen de la Liceul Teoretic „Henri Coanda“ din Banie. „Chiar daca elevii de clasa a XII-a constientizeaza mai bine importanta acestor simulari decât colegii lor de clasa a VIII-a, asta nu i-a impiedicat sa lipseasca. Speram ca la examenul din vara acest lucru sa nu se mai repete“, a completat Geanina Chirigiu.


In timp ce elevii reclama dificultatea subiectelor …


Desi aveau la dispozitie trei ore pentru tratarea subiectelor de Limba si literatura româna, elevii au parasit salile, majoritatea dupa nici o ora de lucru. Situatia s-a repetat la mai multe centre de examen din Craiova. „Mai mult de jumatate dintre colegii nostri au parasit sala de examen, dupa aproximativ o ora. In acest an, subiectele de la Limba româna au fost extrem de grele. Am vorbit si cu prietenii nostri care au sustinut simularea in alte scoli si la fel s-a intâmplat si la ei. Nu au stiut cum sa lucreze subiectul si au plecat. Era si normal sa se intâmple acest lucru din moment ce, incepând din acest an, au aparut modificari in programa de examen. Daca ne-ar fi dat ca si anul trecut sa elaboram o cerere sau o scrisoare, cu siguranta ne-am fi descurcat mai bine. Dar, asa, la subiectul II, care a cuprins intocmirea unui eseu plecând de la un text argumentativ, aproape nimeni nu a stiut“, a spus Maria Sorivan, eleva in clasa a XII-a. De aceeasi parere a fost si alta eleva. „Dupa prima ora am iesit mai mult de jumatate din sala. Ce rost avea sa stam acolo, daca tot nu stiam cum sa tratam subiectele?! Cred ca o sa iau o nota destul de mica. Dar, asta e, face parte din experienta. Poate, daca cei din minister vad ca nu ne descurcam, la examenul din vara ne dau mai usor“, a spus Ana Budurcoiu, eleva la Grupul Scolar Industrial „Anghel Saligny“.


… inspectorul de specialitate spune ca au fost „abordabile“


Potrivit inspectorului de specialitate, Gabriela Cojocareanu, din cadrul ISJ Dolj, subiectele din acest an se incadreaza in programa de examen si sunt accesibile, in conditiile in care majoritatea elevilor se asteptau la un subiect din genul liric. „La punctul III, atentia ministerului s-a indreptat spre genul dramatic, facilitând intr-un anume sens raspunsul elevilor, deoarece cele cinci repere pe scheletul carora se structureaza eseul argumentativ trec prin conceptele operationale incluse in programa. Au fost alese câteva variante din cele mai accesibile, apelând chiar la cunostintele anterioare ale elevilor, din clasele mai mici“, a spus Gabriela Cojocareanu, inspector de specialitate.


Totodata, conform sursei citate, asa-zisa noutate pentru elevi a survenit la subiectul numarul doi, acolo unde s-a renuntat la orice tip de scrisoare, in favoarea textului de tip argumentativ. Cei care au elaborat subiectele s-au orientat catre o afirmatie – lectura cartilor – cu implicatii extrem de actuale pentru generatia tânara. „Fata de subiectele de anul trecut – nuvela fantastica, subiectele din acest an au fost mai usor abordabile, si prin repere si prin continut“, a precizat Gabriela Cojocareanu.


Calendarul examenelor


Simularea examenului de bacalaureat va continua pe 6 aprilie, cu proba D, la disciplinele Matematica, Istoria Românilor sau Geografia României si se va incheia pe 11 aprilie cu probele E si F (la alegere din 16 materii din aria curriculara – Informatica, Limbi straine, Biologie, Economie, Psihologie etc.). Notele obtinute de elevi nu vor fi puse in catalog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU