13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnca Riza, olimpica la patru materii

Anca Riza, olimpica la patru materii

Anca Riza este eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova, profilul matematica-informatica. Este olimpica la limba româna, engleza, fizica si chimie. Are bursa de merit si este implicata in numeroase proiecte comunitare.


Inca din scoala generala, Anca Riza a participat la numeroase concursuri si olimpiade, la discipline scolare diferite. In clasa a VII-a s-a calificat la faza nationala a olimpiadei de limba româna. „Dupa numai un an, am obtinut locul II la olimpiada de româna, dar m-am inscris si la cea de chimie, unde am reusit sa ma calific si sa obtin la nivel national premiul special. Din clasa a IX-a m-am axat mai mult pe chimie si fizica, deoarece imi doresc sa urmez o cariera in medicina. Astfel am obtinut mentiune pe tara, atât la chimie, cât si la fizica. Am muncit din ce in ce mai mult si am reusit sa ma clasez pe locul II la olimpiada judeteana de chimie, iar la fizica am luat mentiune. Anul acesta am obtinut premiul III la fizica, calificându-ma pentru olimpiada nationala, care va avea loc la Craiova, in luna aprilie. La chimie am luat mentiune. Am dorit foarte mult sa imi verific si cunostintele la limba engleza, alta materie la care consider ca am inclinatii, inscriindu-ma la olimpiada judeteana, concurs in special de creatie, obtinând premiul II“, a povestit Anca.


Copiii cu deficiente, sprijiniti de elevii din „Buzesti“


Anca Riza nu s-a oprit insa la activitatile scolare. Face parte din Societatea Nationala de Activitati Comunitare, care desfasoara numeroase actiuni pentru copiii de la Centrul Scolar „Sfântul Mina“, din Craiova.


Principala preocupare a elevilor implicati in acest proiect este socializarea copiilor aflati in dificultate, care au diverse deficiente fizice, motorii sau psihice. „In acest proiect sunt implicate mai multe scoli si licee craiovene, Colegiul National «Fratii Buzesti» fiind doar una dintre unitatile scolare care desfasoara activitati comunitare. Am realizat impreuna cu colegii nostri din scoala speciala martisoare. Iesim in aer liber, organizam diverse jocuri si concursuri in care ii implicam si pe copiii cu dizabilitati. Saptamânal sau chiar de doua ori pe saptamâna merg cu mare drag la copiii din acest centru scolar, cu care am legat sincere prietenii si de care m-am atasat“, a spus Anca Riza.


Pe lânga aceste activitati comunitare, adolescenta este si presedinta Consiliului Consultativ al elevilor din „Buzesti“, dar si presedinta Consiliului Judetean al Elevilor. Principalul rol in acest consiliu, din cele mentionate de eleva, este de intermediere a relatiilor dintre Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si Colegiul National „Fratii Buzesti“, dezbaterea relatiilor elev-profesor, dar si probleme reale ale adolescentei sau probleme de comportament sau vicii, cum ar fi tutunul, alcoolul, violenta in scoli etc., in general „promovarea drepturilor copiilor si elevilor“.


Studiile in strainatate ofera mai multe oportunitati


In ciuda faptului ca eleva este extrem de ocupata, fiind implicata in numeroase proiecte, Anca isi face timp si pentru pasiunile ei de suflet: informatica si dansul de societate, urmând chiar cursurile unei scoli particulare de dans. Este hotarâta sa urmeze o cariera in medicina, dorindu-si insa sa studieze la colegii de renume din Europa sau SUA, scoli ce ii confera „mai multe oportunitati decât cele din tara“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII