22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitatea din Craiova, locul 12 la nivel national

Universitatea din Craiova, locul 12 la nivel national

Pozitia pe care o ocupa Universitatea din Craiova in topul unitatilor de invatamânt superior din tara, realizat recent de Asociatia „Ad Astra“, ii revolta pe reprezentantii institutiei.


Senatul Universitatii din Craiova este nemultumit de faptul ca, in urma clasamentului dat publicitatii, zilele acestea, de Asociatia „Ad Astra“, Universitatea din Craiova ocupa o pozitie nu tocmai favorabila in lumea academica, respectiv locul 12.


Potrivit prorectorului Radu Constantinescu, clasamentul este relativ si nu coincide cu realitatea. „Evaluarea facuta de Asociatia «Ad Astra» are o relevanta, dar partiala. Concret, un astfel de studiu ar fi trebuit sa ne situeze pe locul cinci, nu pe 12. Noi, cei din conducerea universitatii, chiar am contestat rezultatul, dar nu am primit inca nici un raspuns din partea evaluatorilor. Cert este ca, atunci când s-a facut clasificarea, comisia de evaluare de la «Ad Astra» nu a tinut cont de toate criteriile de departajare a institutiilor superioare de stat. Acest lucru se poate demonstra si prin faptul ca, la Universitatea din Craiova, numarul articolelor de cercetare publicate in 2005, in revistele cu factor de impact, este de 69 si nu de 49, asa cum reiese din studiul respectiv. Mai mult decât atât, comisia de evaluare nu a luat in considerare nici contractele de cercetare internationala, respectiv peste 2.000 de lucrari internationale, cele patru premii acordate Universitatii de Academia Româna si, mai mult decât atât, numarul de cadre didactice active. Un astfel de studiu se realizeaza in functie de numarul de profesori universitari, care sunt angajati intr-o munca de cercetare. La Craiova, cum sa fie acest lucru relevant când, in loc sa se tina cont de numarul de profesori activi, s-a tinut cont de numarul de posturi existente?!“, a spus prof. univ. dr. Radu Constantinescu, prorector al Universitatii din Craiova, departamentul cercetare stiintifica. Acesta a precizat ca, la o evaluare complexa, realizata de Consiliul National al Finantarii Invatamântului Superior, Universitatea din Craiova se situeaza pe unul din primele cinci locuri ale clasamentului. „Din punct de vedere al veniturilor obtinute din cercetare, Universitatea din Craiova se situeaza pe locul patru, iar acest lucru spune multe“, a precizat prof. univ. dr. Radu Constantinescu.


„Clasament pe ochi frumosi si in functie de culoarea politica“


Nemultumit de rezultatul sondajului (clasamentului) realizat de Asociatia «Ad Astra» se declara si presedintele Uniunii Studentilor din România (USR), Florentin Gust. Asemenea conducerii Senatului Universitatii, Gust spune ca pozitia pe care a fost „aruncata“ Universitatea din Craiova nu este cea reala. „Universitatea din Craiova se situeaza pe pozitia a 12-a nu pentru ca nu are specialisti care sa lucreze in domeniile de cercetare, ci pentru ca in România «performantele» se stabilesc pe ochi frumosi si in functie de culoarea politica. Si, cum Craiova nu are suficienti oameni politici care sa dea din coate, sa ajunga in vârful piramidei, ne multumim cu ce decid altii pentru noi, in cazul de fata Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Si, de ce sa nu dam cartile pe fata si sa nu facem o retrospectiva a celor care ocupa functii de conducere (ministrul, directorii si secretarii de stat) in minister?! Numai asa putem vedea de ce Universitatea «Babes-Bolyai», din Cluj-Napoca, locul natal al ministrului Mihai Hârdau, sau Universitatea «Constantin Brâncusi», din Târgu Jiu, locul de plecare al secretarului general al MEdC – Adrian Gorun, sunt in topul universitatilor cu performante“, a spus Florentin Gust, presedintele USR.


Topul universitatilor românesti


In clasamentul general realizat de Asociatia „Ad Astra“, primele locuri sunt ocupate, ca si anul trecut, de Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iasi, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ din Iasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU