5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa 79 de ani, veteran al baltii

La 79 de ani, veteran al baltii

Sunt foarte multe hobby-uri pe lume, insa unul le intrece pe toate: pescuitul. Este una dintre singurele ocupatii practicata la intensitate maxima de toti cei care merg pe balta chiar cu o amarâta de undita.


Pe Ioan Brezoi l-am gasit, ca de obicei, la cumparaturi, intr-unul dintre cele mai cautate magazine pentru pescari. Isi facea „aprovizionarea“, pentru ca vremea de afara era tocmai buna pentru pescuit: nu vrea sa rateze sub nici o forma un asa prilej pentru a prinde marele peste.


Este unul dintre cei mai vârstnici si mai cunoscuti pescari de prin zona. Toti tovarasii de pescuit ii cunosc indemânarea si fiecare a invatat câte ceva de la „domnul Brezoi“. Permisul de pescar l-a obtinut in anul 1975 si poate fi considerat un document de colectie.


Inainte de a fi atins de acest microb, Ioan Brezoi a jucat fotbal pentru Dinamo, una dintre echipele de top din campionatul intern. Dar a fost nevoit sa se retraga pentru ca fotbalul nu-i prea aducea nici o satisfactie sufleteasca.


A pescuit in mai toate baltile din judetul Dolj, mai ales in lacul de la Preajba, care era sub jurisdictia Ministerului de Interne, al carui angajat a fost.


„Eram angajat al Ministerului de Interne si aveam posibilitatea sa pescuiesc in balta de la Preajba, unde chiar se prindea peste, nu gluma“, a declarat Ioan Brezoi.


Mai spune ca este un pescar sportiv si nu prinde peste neaparat pentru consum. Stie care sunt pestii care trebuie eliberati si care sunt numai buni pentru saramura. In „cariera“ sa de pescar au existat insa si cazuri când s-a intors acasa cu toata momeala mâncata si fara nici un peste in desaga.


Somnul de 16… ore?


Cel mai mare peste a fost un somn de saisprezece kilograme, prins la un pescuit pe Dunare. Dar dupa cum recunoaste chiar el, cum ca pescarii se cam lauda, somnul putea fi chiar de saisprezece ore. Ioan Brezoi nu este numai un pescar, ci si un colectionar de „scule de pescuit“, cum le numeste acesta.


„Sunt un pescar modern, care citeste tot ce se scrie despre pescuit. Tot ce apare nou pe piata in materie de «scule de pescuit» trebuie sa am si eu“, a tinut sa precizeze Ioan Brezoi.


Ii pare foarte rau ca nu prea mai poate sa mearga la pescuit peste tot, cum mergea in tinerete. Cu toate acestea, nepotica lui este unul dintre cei care o sa-l urmeze: „Am o nepotica acasa care ma cauta in buzunare si ma lasa fara banii pentru momeala si ustensile“, a precizat Ioan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS