10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliere on line pentru elevi, profesori si parinti

Consiliere on line pentru elevi, profesori si parinti

Liceul de Informatica „Stefan Odobleja“ din Craiova a gazduit ieri lansarea paginii web a programului de consiliere on line a elevilor, parintilor si profesorilor din judetul Dolj.


Programul initiat de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) Dolj in colaborare cu Reteaua de Cabinete Scolare de Asistenta Psihopedagogica a avut ca principala tema „Relatiile parinti-copii – Conflictul intre generatii“ si a fost coordonat de profesor consilier Marinela Dumitrescu, din cadrul CJAP Dolj. „Prin acest program de consiliere on line dorim sa schimbam imaginea Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica si sa consolidam relatia parinti-elevi-scoala sau, de ce nu, profesori-elevi-parinti. Cei carora li se adreseaza acest program au de acum posibilitatea sa adreseze o multime de intrebari reprezentantilor CJAP care, la rândul lor, au datoria de a le raspunde in regim de confidentialitate. Copiii, fiecare cu specificul vârstei, pot fi de acum incolo indrumati sau chiar consiliati pe diverse probleme. Totodata, parintii care privesc cu reticenta consilierii nostri scolari pot de acum incolo sa-si «salveze» copiii cu un comportament deviant“, a precizat Marinela Dumitrescu. De asemenea, in prezenta oaspetilor, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, manageri de scoli si profesori, consilierul scolar a precizat ca judetul Dolj detine incepând din acest an 31 de cabinete de asistenta psihopedagogica dispersate in scoli, licee si gradinite, obiectiv ce inlesneste activitatea psihopedagogica.


Pedeapsa corporala provoaca traume


Unul dintre punctele dezbatute de reprezentantii CJAP Dolj a fost acela al „Sanctiunilor folosite de parinti asupra copiilor – Pedeapsa corporala (bataia)“. Despre acest subiect, profesorii de psihopedagogie prezenti la activitate au precizat ca pedeapsa corporala provoaca traume la orice vârsta. „Cercetarile intreprinse au dus la concluzia ca brutalitatea, utilizarea fortei unor astfel de indivizi sunt urmarile unor factori: lipsa de cultura si educatie, lipsa simtului civic sau incapacitatile de a argumenta. Mai mult, bataia primita de copil, indiferent de vârsta, face ca acesti copii, inainte de a intra in clasa, sa fie «scoliti» intr-un fel de scoala a violentei din familie. Parintele care bate copilul probabil ca nu-si pune problema daca provoaca o trauma afectiva, un blocaj care va determina intreruperea relatiilor naturale parinte-copil si stabilirea altor raporturi afective, asa-zisele prietenii de vârsta, majoritatea periculoase. Vârsta pubertatii, primele incercari de fumat, eventualele note mici, determinate de suprasolicitare, de gradul de dificultate al exercitiilor, toate pot sa capete, atunci când nu mai exista nici o iesire, o rezolvare: bataia!“, a precizat prof. consilier Luminita Tudor.


Parerea specialistilor


Bataia afecteaza sensibilitatea copilului, ii provoaca dureri de cap, ameteli, irascibilitate, stari depresive, crize de plâns, stare de anxietate dublata de sentimentul de inutilitate, pâna la idei de sinucidere. Mai mult, o astfel de „corectie“ poate genera efecte patologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU