8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPSD Dolj a declarat razboi culturii

PSD Dolj a declarat razboi culturii

Pesedistii doljeni nu se lasa mutati din spatiul pe care il ocupa in strada Mihail Kogalniceanu, cu toate ca, in ultimele trei luni, doua institutii de cultura au contestat dreptul organizatiei de a-si desfasura activitatea in cladire.


Imobilul aflat in discutie intre cele trei parti, Biblioteca Nationala a României si Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN) Dolj pe de o parte si PSD Dolj, pe de alta parte, are o istorie lunga si sinuoasa. Monumentul istoric, cunoscut sub numele de casa Plesia, s-a aflat pentru o vreme in patrimoniul SC Parc-Turism SA, care preluase cladirea de la Regia autonoma Rasirom aflata sub autoritatea Serviciului Român de Informatii. In 2000, imobilul a fost trecut in administrarea Ministerului Culturii prin Hotarârea de Guvern nr. 1353. Cu toate ca si atunci filiala judeteana a PSD functiona la etajul cladirii, in 2001 Ministerul Culturii a incheiat un protocol prin care repartiza DJCCPCN Dolj 200 mp la etajul imobilului si restul spatiului de la parter si etaj Bibliotecii Nationale a României. Desi actul normativ intrase demult in vigoare, pesedistii doljeni nu s-au clintit din loc. Mai mult, conducerea PSD Dolj a incheiat un contract de inchiriere cu Biblioteca Nationala a României, desi aceasta nu are in administrare decât 170 mp repartizati la etaj, restul spatiului ocupat de PSD, 200 mp, apartinând de drept directiei de cultura.


Directia judeteana de cultura, in proces cu PSD


In decembrie 2005, dupa patru ani in care directia avea tot timpul de a actiona in justitie organizatia judeteana a PSD pentru eliberarea spatiului, directorul Dan Lupescu a fost convocat la Bucuresti in fata comisiei de disciplina, unul dintre motive fiind acela ca nu a aparat interesele Ministerului Culturii in aceasta problema. Abia dupa ce au fost „urecheati“ de reprezentantii ministerului, angajatii directiei s-au decis sa dea in judecata PSD Dolj pentru a recupera spatiul ocupat abuziv. Procesul aflat pe rol va avea o noua infatisare pe 14 martie, când reprezentantii directiei spera sa câstige un spatiu care le revenise inca din anul 2000. „Toata incurcatura a pornit de la cei de la Biblioteca Nationala care au incheiat un contract de inchiriere pe un spatiu pe care nu il avea. PSD a ocupat 370 mp la etaj, in loc sa se limiteze la cei 170 ai bibliotecii. Noi am facut demersuri si la Biblioteca Nationala si directorul economic Enus a spus mereu ca nu exista un astfel de contract, iar cei de la partid platesc doar utilitatile. La proces am aflat de existenta contractului incheiat in 2001 si de faptul ca PSD plateste chirie celor de la biblioteca“, a declarat Maria Popescu, contabil-sef al DJCCPCN Dolj.


Calin nu-si muta cuibul


Pe de alta parte, si reprezentantii Bibliotecii Nationale din Bucuresti au luat in vizor organizatia PSD Dolj si le-au trimis o somatie prin care le cereau pesedistilor sa paraseasca imobilul deoarece contractul de inchiriere a expirat.


Pesedistii doljeni s-au tinut si ei tari pe pozitii, afirmând ca totul nu este decât o incercare ilegala de a inlatura din spatiu un partid de opozitie cum este PSD. Deputatul Ion Calin, presedintele PSD Dolj, a declarat ca atât Biblioteca Nationala din Bucuresti, cât si Directia pentru Cultura Dolj actioneaza in mod abuziv. „Am si eu documente care atesta faptul ca PSD Dolj nu sta ilegal in sediul din strada Kogalniceanu. Eu am contestat notificarea trimisa de Biblioteca Nationala prin care trebuia sa parasesc spatiul la 15 februarie pentru ca ei nu aveau nici un drept sa rezilieze unilateral contractul de inchiriere incheiat intre noi (PSD Dolj – n.r.) si biblioteca. In ceea ce priveste directia, avem documente pe care le vom prezenta la proces si vom contesta dreptul directiei de a ne da afara“, a spus deputatul Ion Calin.


Casa Plesia va fi restaurata


Problemele iscate din pricina dreptului de folosire a spatiului survin intr-un moment nepotrivit pentru monumentul arhitectonic aflat pe Lista Monumentelor istorice. Casa Plesia a fost inclusa in programul national de restaurare a monumentelor istorice pentru care Ministerul Culturii a primit anul acesta suma de 250 de milioane de euro printr-un credit acordat de Banca de Dezvoltare Europeana.


Intreaga cladire din strada Kogalniceanu nr. 21 urmeaza sa intre intr-un program de restaurare si consolidare pentru care ministerul a alocat 850.000 de euro. „Banii au fost repartizati pentru restaurarea intregii cladiri, iar banii urmeaza sa fie virati in jurul datei de 20 aprilie, dupa care vor fi organizate licitatiile pentru lucrari. Aceasta nu este o polemica de partid, indiferent de cine s-ar afla acolo, trebuie sa paraseasca aceasta cladire pentru ca trebuie sa ne miscam rapid“, a spus Virgil Stefan Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS