15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDetinutii au cerut iertare mamelor

Detinutii au cerut iertare mamelor

Cu ochii in lacrimi, asezate in primul rând din fata scenei improvizate, in Penitenciarul de Minori si Tineri (PMT) din Craiova, mai multe mame au venit sa isi vada ieri copiii. Majoritatea lor sunt inchisi pentru tâlharii, dar mama e tot mama si si-a iertat copilul de mult.


Minorii si tinerii din penitenciarul situat in Bariera Vâlcii au pregatit ieri un emotionant spectacol dedicat zilei de 8 Martie. Reprezentantii penitenciarului au oferit o mare surpriza detinutilor care au prezentat programul artistic, invitându-le la manifestare pe mamele acestora. Femeile, parca jenate de faptele copiilor, stateau in primele rânduri cu privirile plecate. Zâmbeau din când in când la scenele artistice pregatite de odraslele lor si isi stergeau cu batiste cocolosite in mâna lacrimile de pe obraji.


Pentru 120.000 de lei a stat in inchisoare sase ani


Daniela Roscaneanu a venit sa isi vada in spectacolul dedicat Zilei Femeii unicul sau fiu, pe George Bujenita, inchis de mai bine de cinci ani in Penitenciarul din Craiova. Nu l-a vazut pe baiat de doua luni, dar plângând a marturisit ca ii lipseste enorm, ca fiecare zi departe de el o „imbatrâneste cu câtiva ani“: „Este prima data când imi vad copilul intr-un spectacol… Din pacate, nu este la scoala unde invata, ci intr-un penitenciar. A gresit enorm, a fost condamnat pentru tâlharie la sase ani de inchisoare. A ispasit aproape toata pedeapsa, in luna mai, anul acesta, il vor elibera. George imi scrie saptamânal, imi povesteste ca ii pare rau de fapta comisa, ma roaga sa il iert. Se plânge in momentele de slabiciune, in clipele când simte ca nu mai rezista… Stiti pentru ce suma a fost inchis? Pentru o prostie, pentru 120.000 de lei furati. Eu l-am iertat de mult pentru fapta pe care a facut-o si il astept acasa, sa isi reia scoala. Va fi foarte greu sa se reintegreze, vecinii, lumea il vor cataloga ca pe un puscarias, iar acest cazier va fi o pata neagra pe obrazul lui“.


Alaturi de Daniela, alta mamica priveste cu ochii inlacrimati spre scena. Marturiseste, cu regret, ca din pacate nu a avut bani sa vina sa isi vada prea des copilul… „A fost inchis pentru furt. A ispasit din pedeapsa, trebuie sa mai stea inchis pâna in toamna. Nu am avut posibilitati sa vin sa il mai vad, desi dorul de el imi rupe sufletul. Nu suntem din Craiova, locuim in Slatina. Mai am acasa in ingrijire doi copii, care au nevoie de mine…“, a povestit Ioana Tudora.


„Fata mea a murit in urma cu ceva timp, baiatul il am inchis…“


Maria Gaciu, o femeie de la tara, imbracata in doliu, privea neputându-si stapânii lacrimile spre scena. Durerea din sufletul ei este cu atât mai mare, cu cât, in urma cu câteva luni, si-a pierdut si fiica. „Alexandru al meu mai are mult de tras, mai are mult din pedeapsa. Sunt o mama distrusa, fata mea a murit in urma cu ceva timp, baiatul il am inchis… Nu stiu daca mai am pentru ce sa traiesc. Parca as fi fost blestemata. Ma rog zi si noapte la Dumnezeu sa ii dea copilului meu sanatate, sa ii para rau pentru fapta comisa si sa devina cel pe care eu l-am crescut si educat. Când l-am auzit recitându-mi poezia emotionat si spunând in final ca mama lui a incaruntit asteptându-l, m-a podidit plânsul… Asta este realitatea, fiecare dintre mamele din aceasta sala imbatrâneste in cei câtiva ani de puscarie ai copiilor…“, a spus Maria.


Martisoare, garoafe si felicitari pentru mame


In incheierea programului artistic prezentat, minorii si tinerii din PMT Craiova au daruit femeilor dragi, mame, cadre didactice, martisoare lucrate manual de ei din flori naturale, câte o garoafa si o felicitare cu câteva rânduri sensibil scrise. „La inceput am vazut familiile celorlati colegi, iar de la mine pe nimeni. Imi venea sa plâng de durere… Când m-am uitat mai atent, am zarit-o in rândul din fata pe bunica privindu-ma plângând. Sunt extrem de fericit ca a venit sa ma vada, dar si foarte trist. O sa trimit mamei si prietenelor mele martisoare facute de mine si felicitari“, a spus Nicolae Curteanu, unul dintre tinerii detinuti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS