12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Islaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Mai aveti de asteptat câteva luni pâna veti intra in posesia documentelor


Zeci de pensionari trimit pe adresa redactiei Gazeta de Sud sesizari in care reclama procedeul greoi de eliberare a adeverintelor salariale cu sporurile pe grupe de munca, pe care nu le-au avut mentionate in carnetele de munca, la data pensionarii. Vârstnicilor le sunt necesare astfel de documente pentru a le depune la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj in vederea recalcularii anilor munciti, in functie de salariile avute, de sporurile si grupele de munca. „Am fost angajat la Combinatul Doljchim Craiova, fostul Combinat Chimic Craiova, la sectia acetaldehida, din 21 septembrie 1964 pâna pe 5 martie 1986. Am depus la Arhivele Combinatului Chimic Craiova o cerere pe 10 august anul trecut, din care sa reiasa ca am lucrat in grupa I de munca si in care sa mi se specifice sporurile de noapte, sporurile de toxicitate, sporul de vechime, salariul tarifar pe ultimii cinci ani. Toate aceste sporuri imi sunt necesare pentru recalcularea pensiei“, a mentionat Anton Scutaru, pensionar din Craiova. In aceeasi situatie se afla si Aurelian Hobeanu, care a lucrat ca asistent la laboratorul Combinatului Chimic si care are nevoie pentru recalcularea pensiei de adeverinte salariale de la Arhivele Combinatului. Marin Sârbu, alt pensionar din Craiova, a mentionat ca a depus cerere pentru sporurile salariale de la Arhivele Combinatului Chimic din luna ianuarie 2005, dar nici pâna in prezent nu a primit documentele solicitate.


GdS: Reprezentantii Arhivelor Combinatului Chimic Craiova au mentionat ca in situatia celor trei cititori care au trimis sesizare pe adresa redactiei Gazeta de Sud se afla mii de persoane. Acestia au precizat ca in momentul de fata la Arhivele Combinatului se incearca introducerea pe calculator a datelor fostilor angajati, tocmai in speranta de a diminua timpul de eliberare a documentelor. Doar in anul 2005, reprezentantii Arhivelor Combinatului au mentionat ca au inregistrat aproximativ 1.500 de cereri pentru eliberarea adeverintelor, cu sporurile necesare procesului de recalculare. Din pacate, acestia au mentionat ca mai aveti de asteptat cel putin doua, trei luni pâna când veti intra in posesia documentelor solicitate.


La sfârsitul lunii veti primi diferenta de bani cuvenita


„Sunt pensionat din anul 1995 si sunt extrem de nemultumit deoarece nu am beneficiat nici de recalculare, si nici de indexarea din ianuarie 2006. Am o pensie de numai 2.080.000 de lei“, a mentionat Ioan Bebe Tanase, din Craiova.


GdS: Domnule Ion Tanase, pensia dumneavoastra a intrat in procesul recalcularii, conform OUG nr. 4/2005, in urma caruia punctajul rezultat a iesit la o valoare mai mare. In consecinta, veti primi o pensie marita. Reprezentantii Casei Judetene de Pensii Dolj au mentionat ca veti primi diferentele cuvenite din recalculare, in perioada 23-28 martie 2006.


Trebuie sa primiti decizia prin posta


„Ma numesc Maria Ciochia, locuiesc in comuna doljeana Seaca de Câmp. M-am pensionat in martie 2000, la vârsta de 53 de ani, cu 25 de ani vechime. In urma recalcularii am primit 660.000 de lei in plus la pensie, dar nu am primit decizia acasa, din care sa reiasa punctajul obtinut. In plus, m-a nedumerit faptul ca o colega a beneficiat de o marire, in urma recalcularii, de aproximativ 1.000.000 de lei, si nu are studii universitare ca mine“.


GdS: „Doamna Maria Ciochia, pensia dumneavostra in urma reclacularii a fost marita cu acea suma pe care ati mentionat-o. Buletinul de calcul si datele privitoare la activitatea de munca v-au fost trimise prin posta si trebuie sa intrati in posesia lor“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a CJP Dolj.


Dumneavoastra sunteti deja pensionat la limita de vârsta


Valeriu Simion din Craiova ne-a trimis o sesizare in care se declara nemultumit de procesul recalcularii, considerându-se nedreptatit in comparatie cu alti colegi care au primit majorari la pensie. In plus, domnul Simion adreseaza reprezentantilor Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj intrebarea daca la implinirea vârstei actuale de pensionare se va face o noua recalculare?


GdS: Domnule Simion, conform celor mentionate de reprezentantii CJP Dolj, dumneavoastra sunteti deja pensionar la limita de vârsta de la inscrierea initiala. Dosarul dumneavoastra a fost recalculat si a primit un punctaj mai mare decât cel pe care il aveati in plata.


La jumatatea lunii martie veti primi banii


„M-am pensionat in septembrie 1998 la Resita, la limita de vârsta, cu o vechime integrala in invatamânt de 37 de ani. In luna iunie 2005 mi-am schimbat domiciliul, cerând si transferarea dosarului la Casa de Pensii din Craiova. Incepând cu luna august 2005 am fost platita de Casa de Pensii din Craiova, dar cu o pensie diminuata cu peste 500.000 de lei. Am solicitat un raspuns pentru aceasta situatie, dar mi s-a spus sa astept ca trebuie sa imi recalculeze si dânsii pensia. Nici pâna in februarie anul acesta nu am primit pensia cuvenita“, a mentioant N. P., din Craiova.


GdS: „Dosarul doamnei N. P. a venit prin transfer din judetul Caras-Severin pe 1 august 2005. Deoarece nu figura in baza de date a judetului Dolj, dosarul nu a fost recalculat in luna decembrie 2005. Drepturile cuvenite vor fi transmise la plata in transa a doua a lunii martie 2006, o data cu diferentele rezultate din recalculare“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a Casei Judetene de Pensii Dolj. (A.C.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS