16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopilul meu spune prostii...

Copilul meu spune prostii…

Am auzit de multe ori despre parinti oripilati de faptul ca, dintr-o data, copilul lor a venit de la gradinita si a inceput sa spuna diverse cuvinte considerate rusinoase… Discutati cu copilul pe un ton calm, explicati-i semnificatia cuvântului pronuntat si realizati ca micutul nu face decât sa creasca.


„A venit acasa de la gradinita si l-am auzit spunând cuvinte urâte, iar noi nu vorbim asa. Numai la gradinita le putea invata. Ma duc eu sa vorbesc cu educatoarea“. Sunt convinsa ca multi dintre cititori au avut o astfel de problema si unul dintre gândurile din acel moment a fost ca gradinita trebuie sa fie de vina. Insa, daca ratiunile pentru care ati ales respectiva gradinita s-au dovedit intemeiate, ar fi o greseala sa renuntati la ea pentru un astfel de motiv. Orice schimbare implica un anumit grad de risc, uneori unul mai mare decât acela de a ramâne, de a investiga lucrurile cu atentie si de a incerca sa le remediati.


In viata copiilor, schimbarile dese si pentru motive pe care ei nu le inteleg pot sa le afecteze starea de spirit, le pot induce sentimente de nesiguranta, de vinovatie. Pe lânga acest aspect, schimbarea gradinitei pentru ca micutul a „reprodus“ acasa anumite cuvinte sau chiar expresii nu este recomandata, deoarece copilul nu le invata de la institutia in cauza, ci de la copiii de acolo. Astfel de expresii nu le achizitioneaza in timpul desfasurarii activitatilor, ci in pauzele in care copiii au discutiile lor private. Din acest punct de vedere, aveti vreo garantie ca la noua gradinita nu se va intâmpla la fel?


Insa, parintii trebuie sa fie constienti ca, oricât de mare le va fi vigilenta, mai devreme sau mai târziu, copiii tot vor auzi aceste cuvinte – de pe strada, de la prieteni mai mari, de la vreo ruda mai sloboda la gura sau poate chiar de la noi, intr-un moment de tensiune, când credem ca nu ne aude nimeni. Nu avem control total asupra momentului, de aceea trebuie sa avem control asupra reactiei noastre la momentul respectiv, pentru a ne face datoria de parinti asa cum trebuie.


Evitati sentimentul de „tabu“…


Daca in general va aprindeti repede la greselile copilului sau la comportamentele lui pe care le considerati inadecvate, veti vedea ca pe masura ce el creste veti sti din ce in ce mai putin din ce i se intâmpla. Va incepe sa se ascunda de dumneavoastra. El are nevoie ca, de mic, sa stie ca orice prostie va face, il veti asculta, il veti indruma si abia apoi ii veti administra, eventual, vreo pedeapsa.


Rugati-l sa repete cuvântul. Faceti-o pe un ton normal care sa inlature sentimentul de „tabu“ pe care reactiile parintilor il creeaza in legatura cu astfel de cuvinte si situatii. Apoi explicati-i, cât mai simplu posibil, ce inseamna (fiindca de multe ori ei nu stiu cu adevarat despre ce vorbesc); la fel de calm, dar ferm, delimitati-va de folosirea unor astfel de cuvinte, incheind prin a-i lasa lui alegerea de a fi in tabara dumneavoastra sau a celor care sunt identificati tocmai prin acest tip de limbaj. Când explicati, incercati sa depasiti sentimentele de jena pe care experienta emotionala a adultului o leaga de astfel de cuvinte. La aceasta vârsta copiii sunt mici „ingineri“, iar explicatia trebuie sa fie „inginereasca“. Incheind prin a-i lasa alegerea, i-ati contrazis asteptarile, i-ati acordat incredere si l-ati tratat ca pe un egal. I-ati oferit o varianta si l-ati ghidat pe drumul spre propria formare.


Discutiile cu micutii sa nu fie prelegeri sau predici


Discutati cu educatoarea despre aceasta situatie si rugati-o sa faca acelasi lucru ca dumneavoastra – sa demonetizeze farmecul acestor cuvinte printr-o discutie cu grupa de copii, nivelul discutiei fiind, evident, adaptat vârstei lor; sa fie insa discutie, nu prelegere sau predica.


Nu in ultimul rând – iubiti-l si mai mult in acele momente pentru ca nu face altceva, de fapt, decât sa creasca, poate mult mai repede decât ne-am dori-o noi.


Material realizat in colaborare cu Cristina Cristea, consilier scolar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS