24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalA inceput goana dupa medicamente

A inceput goana dupa medicamente

Desi a trecut doar o saptamâna din luna martie si farmaciile au fonduri de la CAS, medicamentele compensate sunt foarte greu de gasit. S-au convins de acest lucru craiovenii care au intrat ieri cu retetele in farmacii.


Craiovenii care s-au perindat ieri prin farmacii in speranta ca le vor fi onorate retetele s-au inselat amarnic. S-au ales doar cu nervi si oboseala dupa ce au asteptat zeci de minute la coada sau au fost pasati de la o farmacie la alta, fara sa gaseasca medicamentele cautate.


Bolnavii fac turul farmaciilor


Elena Cretu iesea nervoasa de la ANACORA. Femeia spunea ca a umblat toata dimineata dupa medicamente pentru mama ei care sufera de glaucom si când, in sfârsit, a gasit o farmacie care sa-i onoreze reteta nu a mai avut timp sa stea la coada: „M-am saturat de cozi. Am intrebat ultima oara la ANACORA daca elibereaza compensate si pentru glaucom. Mi s-a spus ca sunt medicamente, dar când am vazut coada mi-am dat seama ca nu o sa mai ajung la timp la serviciu. Inainte am incercat la farmacia CATENA, de peste drum, dar terminasera plafonul“.


Fara medicamente a iesit si alt craiovean, Mitrica Paun. Barbatul, de 66 de ani, sustinea ca era a saptea farmacie care nu putea sa-i onoreze o reteta gratuita. „Este o reteta pentru fiica mea. Medicamentul se numeste Ziprasidonum si costa la liber sapte milioane de lei. Am incercat pâna acum la sase farmacii – vreo doua pe Calea Bucuresti, la GENTIANA, la farmacia de la Casa Alba, la Farmacia Centrala, la Farmacia nr.1. Mi se spunea mereu ba nu au plafon, ba nu au medicamentul. Ultima oara am venit la ANACORA si am lasat reteta ca sa-mi caute medicamentul. Am venit acum dupa trei zile, dar mi-au spus ca nu au gasit. Nu stiu unde sa ma mai duc“, a spus batrânul derutat.


Toma Buta era alt batrân satul de cozile de la farmacii. Bolnav de diabet si de inima, batrânul prefera sa achite cu bani ca sa-si ia medicamentele pentru inima. „Luna trecuta am luat medicamentele cu 270.000 de lei. Acum am dat 300.000 de lei pe ele. Important este totusi ca le-am gasit. Când am vrut sa le iau compensate nu se gaseau in farmacii. De când le iau la liber, s-a schimbat situatia, toate farmaciile s-au aprovizionat cu aceste medicamente“, a spus Buta.


Craiovenii, mai bolnavi


Intrebati de ce nu se gasesc medicamente compensate si gratuite, unii farmacisti au dat vina pe starea de sanatate a populatiei. „Trebuie sa spun ca in doar cinci zile am injumatatit practic plafonul. Nu stiu ce se intâmpla, dar medicii au eliberat foarte multe retete. Si avem si multe retete neonorate, din februarie“, a sustinut Ilioara Stefan, farmacista la Farmacia Centrala din Craiova.


Alti farmacisti se scuzau ca au nevoie de un ragaz pentru a semna contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate. „Am dat compensate si gratuite pâna acum si mai avem din fond vreo 20 de milioane de lei pâna la sfârsitul lunii. Astazi am sistat eliberarea pentru ca trebuie sa semnam contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, dar de mâine vom incepe iar sa eliberam“, a spus Veronica Voinea de la Farmacia GENTIANA. Consumul mare de medicamente a fost si argumentul oferit de presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj, Elena Calin: „Fondurile sunt aceleasi de la sfârsitul anului trecut, insa se epuizeaza mai repede. Daca inainte ajungeau pâna pe 24 – 25 ale lunii, acum se epuizeaza in maximum o saptamâna. Nu stiu ce se intâmpla, dar medicii elibereaza foarte multe retete“.


Fondurile s-au dublat


Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustine ca lucrurile nu stau tocmai asa cum sustin farmacistii. Purtatorul de cuvânt al acestei institutii, Daniela Gheorghe, a spus ca doar sase farmacii (din 109, aflate in contract cu CAS Dolj) si-au terminat plafonul pe luna martie: „Farmaciile sunt obligate sa ne anunte atunci când termina fondurile alocate. Pâna acum ne-au anuntat ca au terminat plafonul doar farmaciile EDERA, ALSHEFA, TILLIA si, din reteaua OLFARM, farmaciile 9, 10 si 4“.


Cât despre contractul pe 2006, Daniela Gheorghe a spus ca acesta nu se va semna mai devreme de 1 aprilie, asa cum a afirmat farmacista de la GENTIANA, pâna atunci toate farmaciile primind finantare in baza unui act aditional la contractul pe anul trecut. „Nu inteleg de ce nu le ajung banii. Pentru medicamente s-au alocat in luna martie 41 de miliarde de lei, dublu fata de aceeasi luna a anului trecut“, a adaugat Daniela Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS