21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria ne vrea muti!

Primaria ne vrea muti!

Asaltati de cererile de prezentare a informatiilor publice, in aceasta luna, functionarii Primariei Craiova au clacat si i-au cerut primarului Solomon sa puna, o data, calus presei.


O dispozitie de mult uitata prin sertarele Primariei Craiova, dar reactivata zilele trecute prin semnatura primarului Antonie Solomon, incalca flagrant prevederile Legii liberului acces la informatiile de interes public, date pe care functionarii municipalitatii fie nu mai stiau cum sa le ascunda de ochii presei, fie nu reuseau sa le ofere opiniei publice din prea multa comoditate. Decizia cuprinde o anexa cu „documente emise si gestionate prin aparatul propriu al Consiliului Local Craiova care se excepteaza de la liberul acces…“, din care aflam, de pilda, ca nu vom putea… afla de ce societatea X construieste fara avize pe domeniul public sau chiar in fata ferestrei noastre ori daca primaria a luat vreo masura de sanctionare in cazurile de incalcare a legii deja prezentate opiniei publice. La fel, n-ar trebui sa cadem in posesia contractelor si schitelor facute dupa ureche prin care craiovenii au fost furati de pamânturi sub umbrela Legii nr. 10/2001 sau a predecesoarelor ei funciare. Si nici nu ne intereseaza ce achizitii face primaria cu bani publici, ce concluzii trag rapoartele de audit intern ori cum sunt inselati contribuabilii la taxe si impozite locale.


Solomon habar n-are ce zice Dispozitia 8001


Pe de alta parte, actualul primar al Craiovei, Antonie Solomon sustine ca nu stie exact ce cuprinde dispozitia pentru care a semnat. In schimb, acesta a precizat ca isi va pune subalternii la munca pentru a vedea daca lista cu documentele emise si gestionate prin aparatul propriu al Consiliului Local al Municipiului Craiova care se excepteaza de la liberul acces la informatie este intocmita conform legii.


„Luni dimineata (ieri – n.r.) o sa ii chem la mine pe functionarii care raspund de aceasta problema sa se uite atent pe lista. Daca e ceva care nu are ce cauta acolo, o sa iau masuri. Nu stiu insa ce cuprinde lista respectiva, insa, daca trebuie, o sa o modific pentru a asigura accesul cetatenilor la orice informatii din primarie“, a declarat Solomon.


Lista primariei


Anexa II la Dispozitia nr. 8001/2003 contine, intre alte „documente emise si gestionate prin aparatul propriu al Consiliului Local Municipal Craiova care se excepteaza de la liberul acces…“: procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor; certificatele de urbanism (…); autorizatiile de construire (…); informatii cu privire la taxele si impozitele locale (…) autorizatiile eliberate in baza (…) privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice (…); contractele civile, inclusiv cele de achizitii de bunuri si servicii (…); rapoartele de audit intern (…); documente care privesc persoane fizice aflate in dosarele constituite potrivit Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar, republicata, precum si in dosarele depuse potrivit legii nr. 10/2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS