5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPD isi continua proiectele fara liberali

PD isi continua proiectele fara liberali

Dupa ce liberalii au sapat groapa fuziunii, democratii i-au asezat monumentul funerar. Emil Boc, presedintele PD, a anuntat ca partidul sau va continua proiectul crearii unui partid puternic de centru-dreapta, de orientare populara, „cu sau fara colegii liberali“. Decizia a fost luata in urma Biroului Permanent National al PD, desfasurata ieri. Desi oferta adresata PNL pentru fuziune ramâne deschisa, democratii vor sa initieze discutii si cu alte partide, parlamentare sau nu, care sunt interesate de proiectul PD. Trioul din fruntea PD, Boc – Blaga – Videanu, a refuzat insa sa nominalizeze partidele care ar putea fi invitate la discutii. A precizat insa ca propunerea adresata initial pentru liberali ramâne valabila, iar colaborarea din cadrul Aliantei PNL-PD va continua pâna in 2008 pe baza protocolului de constituire a acestei aliante politice. Boc a respins punct cu punct acuzele aduse de liberali. Primarul Clujului a infirmat si presupusa acaparare nejustificata a unor functii care reveneau liberalilor.


Democratii resping acuzele PNL


Astfel, la Sectorul 2, functia de viceprimar nu revenea PNL intrucât primarul nu este al Aliantei, caz in care partidul cu cel mai mare numar de consilieri trebuie sa-si adjudece functia in discutie, adica PD. Boc a adaugat ca PNL detine la Bacau atât functia de primar, cât si un post de viceprimar, fapt ce contrazice protocolul dintre PD si PNL. Vasile Blaga a adaugat ca PNL a racolat trei consilieri judeteni ai PD din Galati, tot liberalii fiind cei care au declansat racolarea de parlamentari din alte partide. „De fiecare data fac pe virginii, ceea ce nu e cazul“ a declarat ministrul de interne. Democratii au respins si propunerile liberale de modificare a Constitutiei, prin alegerea de catre parlament a presedintelui si desfiintarea CSAT. Boc sustine ca propunerile nu se regasesc nici in platforma politica a Aliantei, nici in programul de guvernare. In replica, liberalul Ludovic Orban sustine ca responsabilitatea pentru esecul fuziunii o poarta doar democratii: „A fost o campanie initiata de PD ce a indus in Alianta o stare de tensiune si de respingere reciproca“. Alt lider liberal, Norica Nicolai, a declarat ca „problema fuziunii nu se mai pune in acest moment“, in urma declaratiilor venite din tabara PD. Schimbul de replici din Alianta a fost prefigurat de declaratiile lui Ioan Oltean (PD), dupa care „fuziunea este un act politic depasit“, si lui Puiu Hasotti, conform caruia subiectul trebuie ingropat.


Taranistii, dispusi sa negocieze cu PD


Primul partid care a raspuns invitatiei PD la discutii, pentru formarea unui partid popular de centru-dreapta a fost PPCD. Intr-un comunicat semnat de Gheorghe Ciuhandu, taranistii sunt deschisi unor negocieri „vizând coagularea unei alternative de centru-dreapta, durabila, cu sprijin popular cât mai larg“. Colaborarea politica dintre cele doua partide este ceruta si de Partidul Popular European la care sunt afiliati democratii si taranistii. Acestia din urma au acuzat PD ca nu respecta promisiunile facute la Bruxelles conditionând colaborarea de fuziunea prin absorbtie a PPCD in PD. Cu numai câteva zile in urma, vicepresedintele PPCD Mihai Marinescu anuntase ca nu au existat pâna acum convorbiri oficiale cu liderii democrati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS