10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLovit pâna la inconstienta

Lovit pâna la inconstienta

Un craiovean acuza procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova ca favorizeaza politistii batausi. Barbatul face referire la un inspector din cadrul Politiei Bals care i-ar fi batut baiatul si pe care magistratii craioveni l-au scos basma curata. Dupa incident, tânarul a avut nevoie de doua luni ca sa-si revina.


Craioveanul Alexandru Sercau sustine ca baiatul sau, Ionut Cristian, de 24 de ani, ar fi fost batut de Gheorghe Barbu, inspector principal la Politia Bals. In urma incidentului, tânarul a ramas paralizat si a ajuns la spital, revenindu-si cu greu, dupa 55 de zile de ingrijiri. Ulterior, a depus la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova o plângere impotriva politistului. Magistratii craioveni au dispus neinceperea urmaririi penale, gasindu-l pe politist nevinovat.


„Pe 7 aprilie 2004, fiul meu, Ionut, a fost batut in sediul Postului de Politie din Bals de catre politistul Gheorghe Barbu. In urma loviturilor primite, fiul meu a intrat intr-o stare de inconstienta, apoi a fost transportat de urgenta cu salvarea la Spitalul din Bals. Aici i s-a administrat medicamentatie pentru a-si reveni. A fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral prin agresiune si dupa doua ore a fost externat si trimis la Spitalul de Neurologie din Craiova. De aici am plecat la Bucuresti cu fiul meu, la Clinica de chirurgie vasculara «Vlad Voiculescu». IML (Institul de Medicina Legala) Craiova i-a eliberat un certificat in care a specificat ca are nevoie de cel mult 55 de zile de ingrijiri medicale. Am facut plângere la Inspectoratul Judetean de Politie Olt, care ulterior a fost trimisa la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova. Ancheta s-a desfasurat sub bagheta procurorului Nicolae Budiana, care a facut tot posibilul sa-l scoata de sub urmarire pe agresorul Gheorghe Barbu“, a spus tatal lui Ionut.


„Ofiterul i-a aplicat doua lovituri“


Ionut Cristian Sercau a suferit cu ceva timp in urma o complicata operatie neurochirurgicala. Pentru ca tânarul devenise mai retras, stând mai tot timpul in casa, parintii il incurajau sa mai iasa macar la plimbare. Asa s-a intâmplat si pe 7 aprilie 2004, când Ionut s-a hotarât sa-l insoteasca pe fratele lui, Teodor Catalin, la Slatina. Acesta era distribuitor si mergea impreuna cu Gheorghe Marius Serban sa livreze niste produse alimentare in Olt. „La intoarcere, pe DN 64, am avut o altercatie cu soferul unui autoturism. Nu ne lasa sa trecem mai departe si ne taia calea. Când l-am ajuns din urma, am incercat si noi sa-l oprim si i-am barat drumul cu o bâta de baseball“, a povestit Ionut.


Incidentul a fost vazut de inspectorul principal de politie Gheorghe Barbu, care circula pe acelasi drum. Acesta nu a intervenit pe moment, dar i-a depasit pe tineri si i-a asteptat in fata Politiei din Bals impreuna cu alti colegi, facându-le semn sa traga pe dreapta. Cei trei tineri au fost dusi in sediul Politiei si luati la intrebari despre cele intâmplate. „Cum am intrat in birou, Barbu Gheorghe a inceput sa ne atribuie cuvinte jignitoare, facându-ne golani, vagabonzi, recuperatori, chiar injurându-ne. Ofiterul de politie i-a aplicat doua lovituri cu palma peste cap lui Ionut. I-am spus politistului sa nu-l mai loveasca pentru ca este operat la cap. Nu a mai apucat sa loveasca si a treia oara, ca lui Ionut i s-a facut rau“, povesteste Serban. Baiatul a fost târât in curtea politiei, dupa care a fost chemata salvarea.


Traumatism sau spasmofilie


Cautând in registrele Spitalului din Bals, lucrurile se complica. Ionut Sercau apare când internat din cauza unui traumatism cranio-cerebral, când pentru spasmofilie. Lucia Jidovin, unul dintre medici care l-au consultat, spune ca l-a diagnosticat ca având spasmofilie, dar ulterior se contrazice. „Eu am hotarât ca pacientul sa fie examinat la Spitalul de Neurologie Craiova. Am procedat astfel, deoarece nu aveam posibilitatea sa stabilesc daca simptomatologia prezentata de pacient era recenta, ca urmare a unei agresiuni, sau pe fond sechelar“, a precizat Jidovin. La Spitalul de Neurologie Craiova medicul a consemnat: „traumatism cranio-cerebral recent, status post cavernom frontal“. La clinica de neurochirurgie din Bucuresti, medicul a constatat ca pacientul „a suferit un traumatism cranio-cerebral prin agresiune“.


Verdict: Barbu nevinovat


La plângerea lui Ionut Sercau, procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova au inceput urmarirea penala fata de Gheorghe Barbu. Ancheta s-a finalizat repede, insa cu scoatere de sub urmarire penala. „Am ajuns la Curtea de Apel Craiova, s-a judecat dosarul, dar rezultatul a fost acelasi, Barbu este nevinovat. Am facut recurs la instanta suprema. Inalta Curte a trimis dosarul la Parchet pentru reluarea anchetei si punerea sub urmarire penala a lui Barbu pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala. Dar, in loc sa se respecte hotarârea instantei, un alt domn procuror, Ion Vânatoriu, ne expediaza repede acasa o rezolutie prin care, ca si colegul sau Budiana, ne face cunoscut faptul ca Barbu este nevinovat“, a afirmat Sercau. Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova, Aurel Bajenaru, nu comenteaza prea mult despre modul cum au efectuat colegii sai ancheta. „Nu mi-as permite sa aduc acuzatii colegilor mei. Daca domnul Sercau este nemultumit de decizia Parchetului, poate face plângere la instanta“, a precizat Bajenariu.


Actele vorbesc


Despre acuzatiile aduse, procurorul Nicolae Budiana nici nu a vrut sa discute. In schimb, procurorul Ion Vânatoriu a explicat ca rezolutia a fost data pe baza unor acte medicale avizate chiar de Comisia Superioara Medico-Legala de INML „Mina Minovici“, din care reiese ca Ionut Sercau nu ar fi fost agresat. „Eu, ca procuror, mi-am exprimat opinia in cadrul rezolutiei. Actele medicale au stabilit ca a fost ceva patologic si nu din cauza loviturilor i s-a facut rau acelui tânar. Nu am favorizat pe nimeni, ca doar nu este frate cu mine. Daca oamenii sunt nemultumiti, se pot adresa instantei“, a precizat Vânatoriu.


La rândul sau, Gheorghe Barbu neaga ca l-ar fi lovit pe Ionut. Mai mult, el spune ca daca magistratii au hotarât ca este nevinovat, inseamna ca este nevinovat. „Eu cred ca nu am fost favorizat, cunosc o persoana, dar nu o suta. Acest om vrea bani de la mine, de aceea m-a reclamat, dar am sa-l dau in judecata. Nu este nimic adevarat din cele sustinute de ei. S-a dovedit ca nu exista un raport de cauzalitate. Lui i s-a facut rau din alta cauza, nu ca l-as fi lovit eu“, s-a disculpat inspectorul principal Gheorghe Barbu, sef Formatiune Investigatii Criminale din cadrul Politiei Bals.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS