16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJaf in padure sub protectia oamenilor legii

Jaf in padure sub protectia oamenilor legii

Un control efectuat de curând in padurile din nordul judetului Vâlcea si in special in cele administrate de Ocolul Silvic Voineasa a scos la iveala ca a fost defrisata o suprafata de 260 de hectare de padure. Verificarile au fost facute de o comisie mixta compusa din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), inspectori silvici din cadrul ITRSV Vâlcea si comisari ai Garzii Financiare, sub conducerea ministrului secretar de stat Vasile Lupu.


126 mc de lemne in plus fata de evidentele contabile


Potrivit raportului intocmit cu prilejul acestui control de conducerea ITRSV Vâlcea, au fost inventariate 30 de cioate de molid proaspat taiate care insumau 5.000 de metri cubi de masa lemnoasa in valoare de sase miliarde de lei vechi. „Lemnele fusesera marcate pe 10 noiembrie 2005, insa nu ca lemne ce puteau fi folosite in constructii, ci ca trunchiuri de copac uscate sau atacate de insecte. Ulterior s-a dovedit ca toti arborii taiati fusesera sanatosi. Mai mult decât atât, diametrele trunchiurilor masurate la fata locului nu erau inscrise in clasa de calitate corespunzatoare. Comisia care a efectuat controlul a stabilit ca lemnele fusesera intentionat declasate prin diminuarea diametrelor trunchiurilor, diferenta de volum fiind de 126 de metri cubi in plus fata de datele care fusesera trecute initial in evidentele contabile“, a declarat Constantin Bulacu, purtator de cuvânt al ITRSV Vâlcea.


Societati comerciale implicate in furturile de masa lemnoasa


Inspectorii ITRSV Vâlcea au facut verificari si in localitatile Perisani si Brezoi, pe proprietatile unor persoane fizice, unde s-a descoperit ca sute de arbori au fost taiati fara nici un fel de acte. „In taierea si prelucrarea masei lemnoase au fost implicate si câteva societati comerciale. Potrivit inspectorilor silvici si conducerii Garzii Financiare Vâlcea, printre acestea se regasesc societati cum ar fi SC Harwod SRL, SC Raruxia SRL. Aceste societati au achizitionat peste 1.000 de metri cubi de lemn de la persoane fizice din zona. Si in cazul acestor societati au fost date amenzi in valoare de câteva zeci de milioane de lei“, a sustinut Constantin Bulacu.


Sanctiuni disciplinare pentru complicii de la Ocolul Silvic Voineasa


In urma verificarilor, conducerea ITRSV Vâlcea a dispus intocmirea dosarului penal pentru Gicu Diaconeasa, seful Ocolului Silvic Voineasa. Totodata, acesta a fost retrogradat din functia de sef de ocol, lucrând in prezent ca simplu muncitor in cadrul Ocolului Silvic Râmnicu Vâlcea. In ceea ce priveste solutionarea dosarelor, conducerea ITRSV Vâlcea este sceptica, sustinând ca mafia lemnului are legaturi strânse cu oamenii legii din cadrul Politiei si Parchetului Brezoi si nu numai. „Putine au fost cazurile in care s-a dispus inceperea urmaririi penale. In cazul sefului de ocol de la Voineasa am fost contactati pentru cercetarea dosarului, dar cred ca se va da solutie de neincepere a urmaririi penale, asa cum s-a intâmplat si in cazul altor dosare“. Au fost sanctionate disciplinar, in afara lui Gicu Diaconeasa, urmatoarele persoane: inginerul silvic Mihai Simoiu, brigadierul Costel Anton si padurarul Petre Popescu. Conducerea ITRSV a precizat ca in acest mod va fi verificata si activitatea celorlalte ocoale silvice din judet, o ancheta de acest gen fiind in desfasurare si la Ocolul Silvic Babeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS