10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBarbatii circumcisi transmit mai greu virusul HIV

Barbatii circumcisi transmit mai greu virusul HIV

Barbatii circumcisi transmit mai greu virusul SIDA partenerelor lor de sex, potrivit unui studiu efectuat in Uganda si prezentat saptamâna aceasta. Ancheta, realizata pe 300 de cupluri din regiunea Rakai, a aratat ca 299 de femei au contractat virusul HIV de la barbati necircumcisi, fata de doar 44 de femei care au avut relatii sexuale regulate cu barbati circumcisi, adica o diferenta de 30 la suta.


Acest studiu condus de o echipa de cercetatori ugandezi si americani, printre care doctorul Thomas Quinn de la Scoala de Medecina „Johns Hopkin“ din Baltimore, statul american Maryland, este primul care arata o posibila protectie impotriva infectatii cu virusul SIDA adusa femeilor de partenerii lor circumcisi.


„Daca aceste date vor fi confirmate, circumcizia barbatilor adulti ar putea juca un rol important in prevenirea la femei a transmiterii virusului si altor infectii transmise prin contacte sexuale“, sustin cercetatorii in prezentarea lor in cadrul celei de-a 13-a conferinte anuale pe tema retrovirusilor (CROI).


Un studiu anterior realizat in Africa de Sud de o echipa de cercetatori francezi si sud-africani, pe un esantion de 3.000 de barbati, a fost primul care a aratat corelatia intre circumcizia masculina efectuata la vârsta adulta si diminuarea riscului de contaminare cu virusul SIDA.


Aceasta protectie s-ar putea explica prin structura preputului care acopera totalitatea glandului penisului si care este retras in circumcizie. Mucoasa care acopera interiorul preputului este formata din celule care sunt aparent vulnerabile virusului SIDA, au explicat expertii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS