5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentarii si-au pastrat privilegiile

Parlamentarii si-au pastrat privilegiile

Parlamentarii au renuntat la pasapoartele diplomatice acordate membrilor familiilor, dar si-au pastrat pensiile de serviciu.


„Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic“ descrie cel mai bine modul in care senatorii si deputatii si-au aprobat, pentru a doua oara, privilegiile de parlamentari.


Reuniti ieri in sedinta comuna, ei au adoptat, cu majoritate de voturi, amendamentele la Legea statutului parlamentarilor propuse de comisia comuna speciala.


Principalul punct care a stârnit nemultumiri in rândul opiniei publice a fost cel legat de pensiile de serviciu. In proiectul initial, alesii beneficiau la incheierea mandatului de un supliment de pensie. Problema e ca ei nu cotizeaza decât cu cinci procente din indemnizatia lunara si doar patru ani, insuficient pentru a avea apoi o pensie de pâna la 80 la suta din venitul lor actual. Restul de bani urma sa vina din economiile facute din bugetele celor doua Camere. Adica tot din bani publici. Ieri, parlamentarii au gasit o solutie prin care si-au pastrat cam aceleasi drepturi, dar intr-o forma cosmetizata. Ei au hotarât ca aceste pensii sa nu mai fie acordate in functie de durata mandatelor, ci de perioada de cotizare. In plus, au adoptat un amendament potrivit caruia de la bugetul de stat se suporta partea din pensia parlamentarilor care depaseste nivelul pensiei rezultate conform Legii nr. 19/2000. Iar regimul juridic al indemnizatiilor si pensiilor parlamentarilor se aplica de catre Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale. Asimilarea parlamentarilor care au detinut cel putin trei mandate cu categoria sociala a magistratilor pentru conditiile de pensionare a fost alt amendament votat cu o larga majoritate. A fost pastrata, de asemenea, prevederea de acordare a unei indemnizatii tranzitorii pe o perioada de trei luni pentru parlamentarii care nu au mai fost alesi si nici nu beneficiaza de alte surse. Cu greu, au renuntat totusi la privilegiul ca membrii familiilor parlamentarilor sa aiba dreptul la pasaport diplomatic. Parlamentarii au renuntat si la prevederea conform careia legitimatia si insemnul puteau fi pastrate de catre titular dupa incetarea mandatului. Potrivit legii, presedintele are dreptul sa retrimita o singura data un proiect de lege spre examinare parlamentului. Astfel ca, de data aceasta, Traian Basescu trebuie sa aprobe publicarea in Monitorul Oficial a statutului parlamentarilor in forma adoptata ieri in plen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII