16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAviara ascunsa in podul casei

Aviara ascunsa in podul casei

Satenii din Cetate cauta solutii care mai de care mai ingenioase ca sa-si salveze pasarile de la moarte. Eforturile lor sunt insa in zadar deoarece echipele de medici nu vor pleca din comuna pâna ce ultima pasare nu va fi eutanasiata.


Sâmbata seara, când echipele de medici veterinari au facut inventarierea efectivelor de pasari omorâte, autoritatile locale au descoperit ca datele din teren nu corespund cu cele pe care le aveau. Câteva mii de pasari fusesera ascunse de sateni prin case, prin poduri, in cotetul porcului, iar unii mai curajosi incercau sa le transporte cu caruta pe câmp in comunele invecinate. „Ca orice român neaos, satenii din Cetate au ascuns pasarile si ne-am trezit ca noaptea au inceput sa cânte cocosii prin podurile caselor. Jandarmii au descoperit pe câmp carute pline cu pasari pe care oamenii incercau sa le duca in alte comune, fara sa realizeze ca in acest fel risca sa raspândeasca virusul. Eu inteleg ca e munca lor de un an, dar din aceasta inconstienta specifica oamenilor de la tara si altii vor avea de suferit. Cei care sunt prinsi ca incearca sa transporte pasari dintr-o localitate in alta risca sa le fie intocmit dosar penal“, a explicat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


Dosar penal pentru ca incerca sa scoata gainile din Cetate


Parchetul de pe lânga Judecatoria Calafat a intocmit deja dosar penal unui cetatean care a fost prins de politisti pe câmp in timp ce incerca sa transporte 30 de gaini cu caruta intr-o localitate invecinata. Pasarile au fost trimise la Laboratorul Directei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj, pentru prelevarea de probe, iar daca la una dintre gaini va fi descoperit virusul aviar, barbatul risca sa fie trimis in puscarie. Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, considera ca din cauza indiferentei cu care satenii trateaza pericolul gripei aviare, actiunea de inlaturare a virusului H5N1 poate fi compromisa. „Când credeam ca am terminat, am descoperit ca mai sunt câteva mii de pasari care trebuie eutanasiate si am mers din nou prin fiecare gospodarie, deoarece pericolul nu a trecut si fiecare pasare poate avea acest virus. Oamenii trebuie sa inteleaga ca omorârea pasarilor este singura solutie si ca ei isi vor primi banii. Cu cât terminam mai repede eutanasierea si dezinfectia in toate gospodariile, cu atât viata lor va intra in normalitate mai curând“, a spus Andrei Butaru.


Primarul Marin Duta ii apara insa pe cei care l-au votat si spune ca au fost cazuri in care pasarile au fugit „din proprie initiativa“ de echipele de medici. „Doar câtiva le-au ascuns, multe pasari au fugit si s-au bagat pe sub lemne sau prin alte colturi si nu au avut cum sa le mai prinda, dar când le gasesc, vin si ni le aduc“, a explicat primarul.


Inca o saptamâna de carantina


Autoritatile vor mentine carantina in comuna Cetate inca o saptamâna, perioada in care toate gospodariile vor fi dezinfectate. Activitatea echipelor de medici este incetinita nu numai de incapatânarea oamenilor, ci si de zapada din gospodarii si de pe strazi care nu le permite sa arunce cu dezinfectant. „Pe 20 februarie speram sa reducem din restrictii si sa aducem puii santinela pe care se fac la aceasta ora primele teste, deoarece ei trebuie sa fie adusi in Cetate intr-o stare de sanatate perfecta. In 21-28 de zile vom sti daca focarul este eradicat si daca se continua starea de supraveghere“, a precizat Giugea. Activitatea de vaccinare continua, in localitate fiind prezente patru echipe a câte trei medici, un epidemiolog, sapte cadre care verifica si monitorizeaza clinic populatia din zona si trei medici din comuna Cetate, care asigura asistenta de sanatate.


Guvernul a trimis mai intâi banii


Guvernul a trimis sâmbata prima transa de 280 de milioane, bani pentru despagubirea oamenilor din Cetate ale caror pasari au fost eutanasiate. In urma unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Cetate, care a avut loc sâmbata, a fost stabilit pretul fiecarei specii de pasari domestice – 180.000 de lei pentru o gaina, 220.000 pentru o rata, 366.000 pentru o gâsca, 450.000 pentru o curca sau un curcan. „Am facut platile din casa in casa, in ordinea in care am ridicat pasarile, in prezenta unui casier delegat de la Directia Agricola Dolj care a intrat in localitate in costum de protectie ce a fost distrus dupa ce acesta a iesit din localitate. Si masina acestuia a fost dezinfectata“, a explicat primarul Marin Duta. Azi va veni si urmatoarea transa din cele aproximativ sapte miliarde de lei pe care prefectura le-a solicitat guvernului pentru plata despagubirilor, dar si alimentele si motorina necesara transportului si incinerarii pasarilor.


In Cetate, de azi incepe scoala


Cu toate ca localitatea este inca in carantina, cursurile la Scoala si la Liceul din Cetate vor incepe. Cadrele didactice navetiste vor intra in comuna si vor ramâne aici timp de o saptamâna, iar elevii din alte localitati care invata la Liceul din Cetate vor merge la Liceul din Calafat. „Sunt 16 cadre didactice care fac naveta la Cetate, dar doua dintre ele, pentru ca sunt insarcinate, nu vor fi vaccinate si nu vor intra in comuna, celelalte insa vor fi vaccinate azi si intra in zona de protectie unde vor ramâne pe toata perioada carantinei, adica o saptamâna. Acestea vor fi cazate la colegii lor de breasla din Cetate. Cei 13 elevi din Maglavit si Basarabi care invata la Liceul din Cetate vor merge timp de o saptamâna la Liceul din Calafat, iar de un elev din localitatea Dârvani, din judetul Mehedinti, se va ocupa Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti. Cei zece elevi din Cetate care invata in afara localitatii vor urma cursurile Liceului din Cetate pâna la ridicarea carantinei“, a declarat Diana Busoi, inspector scolar general ISJ Dolj. Pentru locuitorii din Cetate care lucreaza in afara localitatii, pentru a nu-si pierde locurile de munca din cauza gripei aviare, Prefectura Dolj va da fiecaruia câte o motivare.


Noi filtre in Dolj


Ca urmare a declararii starii de carantina in localitatea doljeana Cetate, dupa ce au fost identificate aici focare de gripa aviara, sâmbata au fost instituite alte noua filtre in localitatile din zona. In Calafat, Filiasi, Dabuleni, Bechet, Diosti, Pielesti, Bulzesti, Melinesti si Carpen, politistii au instituit filtre pentru a impiedica transportul pasarilor si animalelor intre judetul Dolj si judetele limitrofe. Politistii din celelalte localitati aflate la limita judetului Dolj vor intensifica verificarea circulatiei rutiere pentru a supraveghea transporturile de pasari. (A.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS