11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLuna iubirii debuteaza cu Valentine's Day

Luna iubirii debuteaza cu Valentine’s Day

Românii serbeaza dragostea de doua ori in aceasta luna. Sarbatoarea de import Valentine’s Day (14 februarie) se apropie cu pasi repezi. Desi stiu ce vor face, craiovenii lasa cumparaturile pentru cei pe care-i iubesc pe ultima suta de metri.


Valentine’s Day a intrat timid, dar sigur, in colectia de sarbatori a consumatorului român. De Ziua Indragostitilor, magazinele craiovene ofera produse specifice. Cutii cu bomboane in forma de inimioara, praline, jucarii si inimioare de plus, de diverse marimi, dar neaparat rosii, toate fac deliciul acestei perioade. La acestea se adauga surprizele pregatite de comercianti. „Pe 14 februarie, indragostitii veniti la cumparaturi in magazinele noastre vor avea parte de tratament special: cuplurile vor fi fotografiate in magazin si li se va oferi fotografia cadou“, a declarat Antoneta Gales, purtator de cuvânt al Selgros România.


Desi au de unde alege, iar preturile sunt accesibile, oltenii nu sunt prinsi inca de febra cumparaturilor. Cei mai multi testeaza piata. „Am introdus produsele specifice de o saptamâna, insa deocamdata sunt foarte putini cumparatori. Va fi mai aglomerat luni si marti“, a declarat Verginica Popa, patroana unei societati craiovene. Cele spuse de aceasta au fost confirmate si de reprezentantii altor magazine. „Vânzarile merg prost poate si pentru ca in acest moment copiii/adolescentii sunt inca in vacanta si ei sunt publicul nostru tinta“, a spus Lili D., gestionarul altei societati.


Sunt insa si unele magazine/standuri unde vânzarea a crescut simtitor. „Nu putem vorbi inca de o crestere foarte mare a volumului de vânzari, insa se simte o cerere mai mare pentru produsele specifice. Pâna acum s-au vândut in special sfesnice pentru ca sunt rosii, cu inimioare, si creeaza o atmosfera romantica“, a afirmat Cristina Stani, sef de magazin la Sara Blu.


De Ziua Indragostitilor, gestul conteaza


In functie de „contul de buzunar“, craiovenii pot opta pentru cadouri dintre cele mai diverse: portelanuri (ursuleti catarati pe inimioare de doua ori cât ei, fetite si baietei imbujorati cu inimioare in brate, inimioare despartite sau imbratisate, de la sapte la 20 de lei), inimioare de plus, cu picioruse sau fara, purtând mesajul „I love you“ (intre un leu si 25 de lei), jucarii de plus cu forme variate (intre cinci si 150 de lei) si chiar decoratiuni interioare (intre zece si 40 de lei). Craiovenii cu venituri mai mari pot opta pentru parfumuri (de la 30 de lei la câteva sute de lei) sau bijuterii (de la câteva zeci de lei pâna la sute sau chiar mii de lei). Reteta succesului si fericirii intr-o relatie sunt insa dragostea si intelegerea, mai ales ca, de cele mai multe ori, gesturile marunte fac diferenta. „O sa-i cumpar iubitei mele un ursulet mare de plus – e aproape cât ea. L-am vazut impreuna. Si cum i-a placut foarte mult, se va trezi, la propriu, cu el in camera – am complotat cu mama ei. Eu voi veni cu florile mai târziu. Stiu insa ca telefonul de la miezul noptii va conta cel mai mult“, a declarat Robert M., un tânar de 20 de ani.


Cum vor serba craiovenii Valentine’s Day?


Rasfatul va fi la mare cinste de Ziua Indragostitilor. Desi stiu deja ce vor face si ce vor cumpara de Valentine’s Day, craiovenii nu vor sa-si dea numele complet pentru a nu fi deconspirati.


Andreea B., 27 de ani – „Si eu, si sotul ne-am luat liber pentru a sta impreuna toata ziua si am hotarât ca in cele doua zile ale indragostitilor (vom serba atât Dragobetele, cât si Valentine’s Day) sa nu ne ciondanim, sa nu fim tristi si sa ne rasfatam cât mai mult posibil. Cine cedeaza va trebui sa spele vasele o saptamâna“.


Mihai M., 30 de ani – „Un buchet de flori si un sarut, asta ii voi da sotiei de Ziua Indragostitilor. In plus, voi gati pentru ea si-i voi plati vizita la coafor“.


Marius C., 15 ani – „I-am luat un plus (un iepuras rosu, cu o inimioara in brate). Ii voi trimite un mesaj de «La multi ani!» la ora 12.00“.


Dorina D., 19 ani – „I-am pregatit o seara romantica la un restaurant. Nu spun ce alte surprize i-am pregatit, sa nu-mi furati ideea. De cumparat ii voi cumpara ceva cu siguranta, insa mai am timp destul“.


Cu totii asteapta insa Dragobetele (24 februarie), sarbatoarea autohtona a tineretii si a iubirii, pe care o vor sarbatori cu mai putin fast.


Legendele de Valentine’s Day


Se spune ca Valentin era un preot care a trait la Roma, in secolul III d.Hr., când imparatul Claudius II a decis ca soldatii erau cei mai tineri burlaci, astfel ca a interzis casatoria tinerilor. Valentin a continuat insa oficierea casatoriilor, iar când a fost descoperit, a fost ucis.


Alte legende spun ca Valentin a fost omorât pentru ca a incercat sa-i ajute pe crestini sa scape din inchisorile romane sau ca ar fi fost un crestin care nu a vrut sa renunte la credinta sa si a murit ca mucenic.


Alta legenda ii atribuie lui Valentin expresia „From your Valentine“ (De la al tau Valentin), expresie urmata in zilele noastre de numele expeditorului. Se spune ca in timp ce era in inchisoare, Valentin s-a indragostit de fiica celui care avea grija de inchisoare si, inainte de a fi ucis, i-a trimis frumoasei tinere o scrisoare pe care a semnat-o „From your Valentine“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII