12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRegia de Apa face bransamente individuale pe banii locatarilor

Regia de Apa face bransamente individuale pe banii locatarilor

Incepând din luna martie, craiovenii pot solicita Regiei Autonome de Apa separarea consumului de apa, prin bransamente la fiecare apartament.


Satula pâna peste cap de scandalurile craiovenilor debransati din cauza vecinilor care au uitat sa isi achite facturile, Regia Autonoma de Apa a gasit solutia salvatoare. Pentru a scapa de corvoada reclamatiilor, conducerea regiei a decis ca din luna martie sa realizeze bransamente la apa pentru fiecare apartament. Desi solutia a fost oferita in mai multe rânduri si de cei afectati pe nedrept, aceasta costa ceva bani. Sumele pe care craioveanul de la bloc trebuie sa le plateasca pentru acest lux pot ajunge si la 18 milioane de lei pentru fiecare familie. Oferta regiei a fost prezentata de directorul adjunct, Liviu Ionita, in cadrul ultimei intâlniri a Consiliului Consultativ Cetatenesc, la Primaria Craiova, incercându-se astfel si atragerea de posibili clienti.


Preturi piperate pentru bransamentul la apa


Craiovenii care vor sa apeleze la regie trebuie doar sa depuna câteva acte, aceasta fiind cea care se va ocupa de obtinerera tuturor avizelor.


Potrivit directorului adjunct al regiei, pentru un bloc cu patru etaje, in cazul in care se opteaza pentru montarea unei coloane metalice, pretul este de 52 de milioane de lei. Daca, in schimb, locatarii prefera sa economiseasca bani, li se pot instala si coloane din polietilena, care costa mai putin cu cinci milioane de lei, dar sunt si de calitate mai slaba.


Valoarea investitiei creste insa daca este vorba de blocuri cu zece etaje, unde costurile pentru amplasarea coloanei ajung la aproximativ 110 milioane de lei. La acesti bani se adauga si pretul avizelor care trebuie obtinute, pentru fiecare scara costând 3,5 milioane de lei. Racordarea individuala a locuintei la reteaua de apa, de la coloana, va scoate din buzunarele detinatorilor de garsoniere cinci milioane de lei, in timp ce posesorii de apartament cu doua camere trebuie sa plateasca opt milioane de lei.


Preturile prezentate de directorul Liviu Ionita au fost insa considerate piperate de reprezentantii craiovenilor. Unul dintre acestia a precizat ca, pentru blocul in care locuieste, una dintre firmele de specialitate a oferit montarea coloanei de apa la numai zece milioane de lei. In replica, Ionita a tinut sa adauge ca „daca doriti sa lucrati cu noi, va punem la dispozitie si preturile pentru fiecare produs si va puteti convinge de valoarea reala. Materialele folosite de noi costa probabil mai mult pentru ca sunt de o calitate superioara“.


Regia de Apa ar vrea monopolul


Vazând ca atmosfera se incinge, primarul Antonie Solomon a luat apararea reprezentantilor regiei. „Daca apelati la alta firma de specialitate, poate intr-un an, doi se desfiinteaza, iar daca aveti probleme cu bransamentele va trebui sa scoateti alti bani. Din acest punct de vedere, regia este mult mai sigura“, a spus Solomon. Mai mult, acesta a afirmat ca regia ar trebui sa detina monopolul la capitolul bransamente la apa, pe piata din Craiova.


La sfârsitul intâlnirii, cei prezenti au vrut sa fie lamuriti din ce cauza nu suporta regia costurile bransamentelor individuale. Potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, aceasta trebuie sa asigure lucrarile din bugetul propriu pâna la primul camin de apa care intra in bloc. De aici, cei care vor cheltui bani sunt locatarii.


„Proprietarii apartamentelor sunt insa si proprietarii instalatiilor de apa. In cazul in care unul dintre acestia este debransat, i se opreste furnizarea cu apa si i se ridica apometrul, dar nu este luat de regie, ci este lasat in posesia celui care l-a platit“, a precizat Nedelescu.


Acte necesare


– cerere catre RAA Craiova


– act de proprietate (copie)


– fisa de calcul (daca solicitantul o detine)


– nomenclatura stradala


– acordul Asociatiei de Proprietari


– tabelul cu semnaturile locatarilor de pe scara


– declaratia notariala a unui vecin de pe scara

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII