13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitica din comuna joaca Brâuletul pe degete

Politica din comuna joaca Brâuletul pe degete

A fost ani buni singurul grup vocal folcloric barbatesc din tara. Dupa 28 de ani de succese, grupul „Brâuletul“ din Celaru se afla intr-un mare impas: sa fie scos la vânzare ori sa-si astepte linistit sfârsitul?


Infiintat in 1978, „Brâuletul“ este astazi unul dintre cele mai apreciate grupuri vocale folclorice barbatesti din tara. Aflat deja la a treia generatie, „Brâuletul“ a participat de-a lungul anilor la nenumarate festivaluri de gen, obtinând nu o data diplome si premii.


Festivalul vlahilor de la Vidin, Festivalul de folclor de la Stara Zagora, Festivalurile „Marin Chisar“, „Ioana Radu“, „Maria Tanase“ sunt numai câteva dintre evenimentele unde grupul a reusit prin talentul sau sa prezinte spectatorilor jocurile oltenesti – Brâuletul, Zdupul, Boiereasca, Sârba Dogarilor, Pestele etc. – ori cântecele pastrate cu sfintenie in fonoteca de aur: „Cântecul mirelui“, „Cântecul nasului“, „Iancu Jianu“, „Spune, spune, mos batrân“, „De trei ori potcovii calul“, etc.


Un CV atât de impresionant ar duce la concluzia ca, in mod sigur, grupul „Brâuletul“ din Celaru se bucura nu numai de un succes rasunator, dar si – asa cum se obisnuieste in show-bizz – de anumite avantaje materiale nu tocmai de lepadat.


„Nu este al meu, ci al comunei si al urmasilor ei!“


Din pacate insa, lucrurile nu stau chiar asa. Mai mult, situatia in care se afla astazi grupul „Brâuletul“este de-a dreptul disperata: nu numai ca nu câstiga nici un sfant, dar uneori membrii sai fac cheta pentru a putea aparea pe vreo scena sau in vreo emisiune tv! Pentru repetitiile care se tin de cel putin trei ori pe saptamâna, cei 17 membri nu primesc nici un ban, deplasarile in urma invitatiilor la diferite emisiuni ori evenimente sunt platite din buzunarul propriu. Din lipsa de spectatori, evenimentele organizate in comuna sunt oferite gratis. Mai mult, de câteva ori „Brâuletul“ si-a platit aparitiile pe posturile de televiziune!


„Nici inaine de ’90 nu aveam cine stie ce ajutor“, recunoaste Ilie Bartos, profesor, culegator de folclor si fondator al grupului din Celaru. „Dar acum este de-a dreptul revoltator! De curând am primit o invitatie de la Florentina Szatmary pentru o aparitie la National TV. Mi-a spus ca asigura combustibilul, dar sa facem rost de mijloc de transport. Bineinteles ca am apelat la primarie. Refuz total! La filmarea pentru Etno TV, de la Hanul Doctorului, am platit eu din buzunar cinci milioane de lei! Sa nu mai vorbesc de spectacolele din comuna. Saptamâna trecuta, de exemplu, am dat bal la caminul cultural. Sase oameni au venit sa ne asculte. I-am primit, desigur, cu sala incalzita, cu tot programul pus la punct! Nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea pentru acest grup, care nu este al lui Bartos, ci este al comunei Celaru! Daca nu se ocupa consiliul local, atunci cine?“, patrunde in miezul problemei profesorul Bartos.


De la vot i s-a tras


Neimplicarea autoritatilor locale in activitatea artistica a „Brâuletului“ nu este insa o chestiune recenta. In februarie anul trecut, intr-una dintre sedintele de consiliu, s-a decis acordarea unor prime anuale urmatoarelor categorii de cetateni ai comunei: olimpici, fotbalisti si membri ai grupului folcloric. Hotarârea a fost insa doar in parte aplicata: „S-au acordat vreo sapte-opt prime, numai pentru olimpici. Restul au fost dati uitarii, ca de obicei“, spune Ilie Bartos.


Decis sa ajunga la o solutionare a arzatoarei probleme, profesorul Bartos pune toate armele la bataie, dezvaluind numele adevaratului vinovat, nimeni altul decât Florian David, primarul comunei Celaru. „Edilul a fost unul dintre solistii «Brâuletului», explica Bartos. A cântat, a mers in turnee, a fost invitat la radio si tv. Când a inceput sa-si contureze o cariera politica, Florian David a renuntat la viata artistica. Si cum a ajuns la cârma comunei, a uitat cu desavârsire de nevoile cu care nu o data s-a confruntat si el in trecut. Motivul acestei schimbari de atitudine a fost, desigur, politic. „Nu l-am votat la alegeri“, recunoaste cu dezinvoltura Bartos, fost tovaras de cântec si petrecere cu primarul. „El a candidat ca independent, eu nu votez decât cu PSD! Dar acesta nu este un motiv pentru care artistii sa aiba de suferit, cred eu!“.


De culoare politica sau nu, bani sa fie!


Deoarece o impacare politica intre cei doi fosti colegi nu se intrevede in viitorul apropiat, singura solutie gasita de fondatorul grupului ar fi vânzarea „Brâuletului“. „Poate cineva va aprecia la justa valoare un fapt atât de evident: un grup al unui camin cultural a fost premiat national si international!“, mai incearca sa spere Ilie Bartos, dupa 28 de ani de munca istovitoare in slujba cântecului si obiceiului popular. Pâna la aparitia unui sustinator financiar de nadejde, „Brâuletul“ supravietuieste cum poate: cântând pe la la nunti si botezuri si chiar la intruniri politice.


„Am fost acum câteva saptamâni la restaurantul Jiul, in Craiova, la intâlnirea Aliantei. De ce sa nu mergem, daca oferta este de bun-simt?! Ne-au invitat, ne-au asigurat transportul si câte o jumatate de milion pentru fiecare membru. Cântecul nu are culoare politica!“, afirma cu tarie Bartos, uitând, atunci când imprejurarile o cer, de infocata simpatie pentru PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS