10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIndexarea pensiilor, samânta de scandal

Indexarea pensiilor, samânta de scandal

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj a fost luata cu asalt in ultimele saptamâni de sute de craioveni nemultumiti ca nu au primit la pensie majorarea de 9,3% de care tot auzisera. Astfel, numarul doljenilor inscrisi pe listele pentru audiente a crescut simtitor, dar si numarul sesizarilor ajunse pe adresa Gazetei de Sud…


„Sunt pensionat medical din anul 1977. De câteva luni s-a tot anuntat ca, incepând din luna ianuarie, pensiile vor fi majorate cu 9,3%. Eu nu am beneficiat de aceasta indexare cuvenita, in luna ianuarie am primit aceeasi pensie ca si in lunile anterioare. Ma consider nedreptatit si vreau sa primesc explicatii de la angajatii Casei de Pensii. Din câte am aflat, in situatia mea se afla foarte multi pensionari…“, s-a plâns Pavel Gheorghe, unul dintre pensionarii nemultumiti care au trimis scrisori pe adresa Gazetei de Sud.


O noua formula de calcul a pensiei


Reprezentantii CJP Dolj au mentionat ca numarul sesizarilor primite, dar si al audientelor in ultimul timp a depasit orice asteptari. Zilnic, sute de vârstnici isi petrec ore in sir asteptând o explicatie de la mai-marii institutiei judetene de pensii.


„Pensionarii au auzit despre aceasta indexare, dar nu au inteles exact despre ce este vorba. Acel procent de aproximativ 9,3 se adauga la valoarea punctului, nu a pensiei. Astfel, potrivit prevederilor Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2006, incepând cu 1 ianuarie 2006 valoarea punctului de pensie a fost majorata de la 295,56 RON la 323,10 RON, deci cu acele 9,3% despre care pensionarii vorbesc. Obisnuiti cu «traditionala» indexare, din majorarea punctului de pensie cu 9,3% pensionarii asteptau o crestere corespunzatoare a pensiei. Insa Legea nr. 19/2000 a introdus o noua formula de calcul a pensiei, bazata pe sistemul punctelor de pensie“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.


Astfel, din cele mentionate de reprezentantii CJP Dolj, „intreaga filozofie“ pe care este structurat acum modul de calcul si de revalorizare a pensiilor este centrata pe conceptul de punctaj mediu anual: „Am transformat in puncte toate pensiile calculate potrivit legislatiilor anterioare. Asadar, pensiile le stabilim astfel: punctajul mediu anual inmultit cu valoarea punctului de pensie. Diferentele dintre generatiile de pensionari nu au fost inlaturate in intregime prin modul de recalculare potrivit perioadei 2002-2004, motiv pentru care s-a impus recalcularea tuturor pensiilor stabilite in legislatiile anterioare, aplicându-se acestora aceleasi principii de calcul stipulate de Legea nr. 19/2000“.


53% din pensionarii doljeni au obtinut punctaj mai mic decât cel aflat in plata


In judetul Dolj, din totalul de 106.736 de dosare recalculate si acceptate la plata, 49.240 de pensionari, reprezentând 46,13%, au beneficiat de cresterea pensiei, iar diferenta de 53,87% au avut punctajul recalculat mai mic decât cel aflat in plata. Dintre acestia, 18.373 de pensionari au beneficiat de majorarea pensiei deoarece punctajul mediu anual rezultat din calcul a fost apropiat de punctajul aflat in plata. „Pensionarilor carora in urma recalcularii le-a rezultat un punctaj de o valoare mai mica, pensiile le-au ramas la aceeasi valoare si nu vor beneficia prea curând de cresterea acestora“, a mai spus Ileana Ciutan. 


Valoarea punctului de pensie, actualizata


Noua valoare a punctului de pensie se aplica – potrivit formulei de calcul – la punctajul mediu anual recalculat, care poate fi mai mare, egal sau mai mic decât cel aflat in plata anterior.


De la 1 ianuarie 2007, 18.373 de pensionari vor beneficia integral de valoarea actualizata a punctului de pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS