10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComercianti la minus 10 grade

Comercianti la minus 10 grade

Sunt nevoiti sa-si desfasoare activitatea in aer liber. La temperaturi care au coborât cu mult sub zero grade Celsius, vânzatorii de ziare, floraresele, cei care vând covrigi sau pietarii nu renunta la ceea ce fac si incearca sa nu inghete fie cu un ceai cald, fie aprinzând focul, fie cu o ceasca de tuica fiarta.


Printre cei mai incercati de temperaturile scazute din ultimele zile sunt comerciantii de fructe si asta nu pentru ca ar ingheta mai mult decât altii, ci pentru ca marfa lor poate fi foarte usor distrusa de ger. Pentru a feri fructele de inghet, majoritatea prefera sa nu scoata marfa pe tarabe. „De când cu frigul asta nu mai scot fructele inainte de ora 11.00. Ingheata si nu mi le mai cumpara nimeni. Când a fost ger nu le-am mai scos deloc. Am venit pâna aici, am vazut care este situatia si m-am intors acasa“, a spus Veronica Stancioi. Femeia mai spune ca, tot pentru a le feri de frig, in fiecare seara, ia fructele acasa.


Lânga foc si cu ceai decontat de firma


Comerciantii care vând, spre exemplu, covrigi nu au unde sa se ascunda de ger. Totusi, pentru a se dezmorti cât de cât, oamenii spun ca nu ezita sa aprinda câte un foc lânga taraba cu covrigii inghetati. „Vin aici zi de zi. Ma imbrac bine si daca vad ca nu mai pot mai dau foc la câte un carton“, a afirmat Anastasia Dirban. Femeia, care isi vinde covrigii la poarta Spitalului de Urgenta, a spus ca este nevoita sa vina cu marfa de la 6.30. „Dimineata este foarte frig. Dar nu am ce sa fac, unde sa ma duc? Pe ger, vânzarea merge mai greu. Bine ca marfa este mai putina si cum termin pot sa ma duc acasa“, a mai spus Anastasia Dirban. Tot pentru a se incalzi, aceasta mai trece strada si cumpara câte un ceai sau câte o ciocolata calda. „Costa numai cinci mii paharul de ceai, dar beau din banii firmei ca nu-mi zic oamenii nimic. N-o sa ma lase sa inghet de tot“, a precizat Anastasia.


Florile sunt tinute lânga calorifer


Teama de frig este prezenta si printre comerciantii de flori din fata Spitalului nr.2. Floraresele nu mai scot florile afara si prefera sa tina vasele inghesuite in chioscuri. „Am un radiator electric pe ulei pe care nu il scot din priza. Ramâne pornit chiar si noaptea, pentru ca nu-mi permit sa am flori inghetate. Marfa asta este si asa destul de scumpa si cu toata grija, tot mi-au mai degerat flori. Acum nu le mai pot vinde si trebuie sa le arunc“, a spus Kati Duimovici. La câtiva metri de flori, vânzatorii de ziare au iesit din umbra chioscurilor si incearca sa se mai incalzeasca in razele soarelui. „E frig, nu mai este ca acum doua saptamâni, dar tot e frig. As putea sa stau inauntru, dar trebuie sa tin usa deschisa pentru ca altfel imi scade vânzarea cu 25% si nu-mi convine pentru ca eu sunt platit in functie de cât vând“, a spus Marian Iordache.


Manusi fara degete, vin si tuica fiarta


Barbatul spune ca este totusi norocos pentru ca lucreaza in doua schimburi. „Chiar daca vin de la 5.30 sunt schimbat inainte de ora prânzului“, a mai spus Iordache. Imbracati gros, cu caciuli si fulare, comerciantilor, fie ei de flori, de ziare sau de covrigi, nu le lipseste un detaliu semnificativ – manusile ale caror degete au fost taiate. „Daca as fi lasat manusa intreaga nu as putea sa umblu cu banii, daca nu as avea manusi mi-ar ingheta mâinile de tot asa ca mai bine le-am taiat degetele“, a explicat Iordache.


O solutie pentru a mai scapa de senzatia de frig este pentru cei care vând prin piete vinul sau tuica fiarta. In Piata Centrala din Craiova o suta de grame de tuica fiarta (si nu oricum, ci cu zahar si piper) costa 12.000 de lei. „Principalii nostri clienti sunt pietarii. Vânzarea merge bine la primele ore ale diminetii, când mai da soarele si se incalzeste putin nu mai merge“, a spus Elena Vaduvoi, vânzatoare intr-una din cârciumile care comercialiazeaza tuica fiarta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS