16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltea si Ilie Gheorghe

Oltea si Ilie Gheorghe

Vorbeste cu o placere deosebita despre viata de familie, care „i-a oferit implinirea sufleteasca“, dar si despre cariera artistica. Marele om de teatru Ilie Gheorghe impreuna cu sotia lui, Oltea, au impreuna 48 de ani de când traiesc o minunata poveste de dragoste. In paralel cu ascensiunea profesionala, sotii Ilie si-au intemeiat o familie frumoasa, au devenit parinti si, de sase ani si jumatate, se pot lauda si cu trei minunati nepoti…


„M-am nascut in comuna doljeana Giubega… Cei sapte ani petrecuti acasa i-as putea asemui aluatului din care se framânta, iar apoi se dospeste pâinea. Intreaga mea fiinta poarta semnul acestei dospiri curate, iar maiaua sufletului meu simtea nevoia sa se coaca intr-un cuptor, sub flacara binecuvântata a unui foc sacru. «Sculptor» al personalitatii mele a fost Scoala Normala de Invatatori, ale carei cursuri le-am urmat. Slujba de invatator am practicat-o timp de trei ani, perioada in care am avut sansa sa-i invat primele buchii pe 27 de micuti, fii de tarani“, a inceput povestea propriei vieti actorul Ilie Gheorghe. In urma unei inspectii la o lectie de aritmetica, Ilie Gheorghe a fost sfatuit de inspectorul scolar sa urmeze cursurile Institutului de Actorie, Teatru si Cinematografie de la Bucuresti. De la „spectacolul“ educational oferit doar pentru 27 de suflete avea posibilitatea sa treaca la intruchiparea a zeci de personaje. Din 1967 este actor pe scena Teatrului National din Craiova, fiind unul dintre cele mai importante nume atât in tara, cât si in strainatate.


„A fost prima dragoste, acea iubire care in viata oricarui om este cea mai pura“


Inca de pe bancile scolii, Ilie Gheorghe a cunoscut-o pe cea care urma sa ii devina sotie, Oltea Bujdugan. Proaspat absolventi ai Scolii Normale de Invatatori, cei doi au plecat impreuna ca invatatori in Ardeal. „Ne cunosteam de la 14 ani, eram colegi de clasa. A fost prima dragoste, acea iubire care in viata oricarui om este cea mai pura, cea mai puternica… Imediat dupa terminarea scolii am cerut-o in casatorie. Sunt de atunci 48 de ani! In tot acest timp a fost o desavârsita armonie in familia noastra, un respect de o frumusete impresionanta! Ne-am divinizat si ne divinizam unul pe celalalt. Este o femeie frumoasa, cu un umor «gras», cum foarte putini actori de comedie il au. Are un caracter frumos, inteligenta si spontaneitate. Lectiile predate de sotia mea la scoala erau mici recitaluri, in care copiii erau antrenati permanent sa participe. A fost o invatatoare de elita, iubita si respectata de elevii sai. Pentru un actor, familia este factorul determinant in consolidarea si afirmarea pe plan artistic“, sunt doar câteva din cuvintele spuse de Ilie Gheoghe cu deosebita emotie despre familia sa.


Copiii sotilor Ilie au urmat facultatile de drept si stiinte economice


Dumnezeu le-a daruit sotilor Ilie doi copii, pe Paula si Dragos, care, la rândul lor, au adus pe lume trei copii. Stefan are numai trei anisori, dar imaginatia lui reuseste sa ii fascineze pe toti, Razvan, de sase ani si jumatate, uimeste deja bunicii cu „scenarii impresionante“, iar Sofia, de sase ani, este atrasa de tot ce este frumos in jurul ei, „incercând sa insufleteasca fiecare element cu sensibilitatea si imaginatia ei“. Cariera impresionanta a actorului Ilie Gheorghe nu a fost urmata de copiii acestuia. Fata, Paula, este judecatoare la Tribunalul Craiova, casatorita cu Radu Anghelina, medic stomatolog. Dragos a absolvit Facultatea de Stiinte Economice, Sectia Finante-Banci, iar in numai un an va obtine licenta si in drept. Este casatorit cu Elena Gineta Ilie, o „piesa importanta la una din bancile din Craiova“.


„Increderea este piatra fundamentala intr-o familie“


Desi, din pacate, meseria de actor nu ofera „personajelor de pe scena“ posibilitati materiale generoase, sotii Ilie au reusit in clipele grele „sa faca haz de necaz si sa treaca peste lipsuri râzând, sperând ca intr-o zi soarele va rasari si pe strada lor“. Au reusit singuri, prin eforturi deosebite, sa aduca o raza de lumina pe strada lor, construind in urma cu 35 de ani prima lor casa, care in numai trei ani a putut fi locuibila. Nu s-au multumit insa cu atât, au reusit in timp sa mai ridice trei case.


Dupa aproximativ o jumatate de secol de casnicie, sotii Ilie isi petrec concediile la mare sau la munte, iar sarbatorile in familie, alaturi de femeia care i-a dat viata actorului, in vârsta acum de 88 de ani. Pentru Ilie Gheorghe „increderea este piatra fundamentala intr-o familie. Aceasta incredere te linisteste, iti da temei sa gândesti, sa nu-ti pierzi vremea cu spaime, sa nu te lasi acoperit de gânduri distrugatoare, lasându-te astfel liber energiilor interioare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS