13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacturi mai mari pentru luna decembrie

Facturi mai mari pentru luna decembrie

Scumpirile de la sfârsitul lui 2005, dar si cele preconizate pentru inceputul lui 2006 vor aduce modificari substantiale in facturile la utilitati.


Cresterile de pret la gigacalorie si metrul cub de apa se vor reflecta in facturile pe care craiovenii le vor achita pentru intretinerea lunii decembrie. Daca in luna noiembrie gigacaloria costa noua sute de mii de lei, in decembrie aceasta a ajuns la un milion saptezeci de mii de lei. Tot in luna noiembrie, pretul unui metru cub de apa rece a ajuns 16.200 de lei. La aceste cresteri se vor adauga, de la 1 ianuarie, si majorarea pretului metrului cub de gaze naturale, precum si cresterea pretului kilowatului.


Asociatiile de proprietari care beneficiaza de caldura de la Regia de Termoficare si-au putut face o idee despre valoarea cu care va creste factura lunii decembrie. „Dupa calculele noastre, caldura in luna decembrie, pentru un apartament cu doua camere, va fi mai scumpa cu 360.000 de lei. Totusi, nu putem spune nimic deocamdata, pentru ca inca nu am primit facturile de la regii. Asociatia noastra reprezinta un caz fericit pentru ca nu avem pierderi si am realizat contorizarea in intregime“, a precizat Luca Iosif, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 1 Nicolae Titulescu.


Debransarile reincep de la 15 ianuarie


De partea cealalta, reprezentantii Regiei de Termoficare spun ca in urma modernizarilor realizate nu se simte o crestere considerabila a costurilor.


„Cresterea pretului gigacaloriei nu s-a prea simtit la noi. Prin modernizarea schimbatoarelor de caldura inregistram un consum specific de energie termica mai mic si avem un randament mai bun“, a afirmat Tatian Tudorache, director al Regiei de Termoficare Craiova.


Cu toate acestea, regia isi mentine hotarârea de a debransa de la alimentarea cu caldura scarile de bloc cu datorii, urmând ca acest lucru sa se intâmple de la 15 ianuarie. „Incasarile au crescut. Au ajuns la aproximativ doua miliarde de lei pe zi, dar aceste sume nu sunt de ajuns pentru ca si noi avem de platit furnizorii. Solutia este sa trecem din nou la debransari“, a precizat Tudorache. De aceeasi parere este si conducerea Regiei de Apa, care isi mentine hotarârea de debransare a rau-platnicilor.


Contorizarea se apropie de final


O solutie pentru scaderea costurilor resimtite de populatie o constituie contorizarea, care, dupa spusele viceprimarului Sorin Iordache, se apropie de final.


„Am incheiat montarea de contoare pentru caldura. Mai avem probleme cu 200 de astfel de aparate care s-au defectat in urma actiunii de debransare, dar ele se pot repara. Pentru apa calda, din totalul de 4.000 au fost montate 1.600. Actiunea de contorizare a blocurilor din Craiova se ridica la 90 de miliarde pentru caldura, plus 30 de miliarde pentru apa calda“, a precizat viceprimarul Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS