16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalInterventie in forta pe Valea Oltului

Interventie in forta pe Valea Oltului

Numarul efectivelor de politisti si jandarmi a fost sporit ieri pe Valea Oltului, acolo unde au loc prabusirile de stânci. Decizia a fost luata dupa ce zeci de trecatori cu copii in brate s-au incapatânat sa treaca pe sub avalansa de bolovani. Intrucât nu s-au mai putut intelege cu oamenii, fortele de ordine au intervenit prompt, accesul pietonal fiind interzis. Traversarea zonei la kilometrul 238 este periculoasa, pentru ca din cauza exploziilor repetate s-ar putea inregistra prabusiri necontrolate de stânci.


Traficul feroviar si rutier este in continuare paralizat, iar operatiunile de dinamitare esueaza una dupa alta. Cu circulatia inchisa pe DN 7, ruta ocolitoare pe DN 1 a devenit un calvar pentru soferii grabiti. Intre timp, IJP Arges deviaza circulatia autovehiculelor pe ruta Curtea de Arges – Câmpulung Muscel – Fagaras – Sibiu; IJP Gorj deviaza circulatia auto pe ruta Târgu Jiu – Petrosani – Hateg – Deva, iar IJP Sibiu a blocat total accesul autovehiculelor pe DN 7 Sibiu – Râmnicu Vâlcea si deviaza circulatia pe ruta Sibiu – Brasov – Bucuresti.


Neputinta


Autoritatile vâlcene sunt convinse ca pe Valea Oltului s-a facut totul ca la carte. De vina ar fi numai natura, care nu anunta când loveste. „Prabusirea stâncilor a fost determinata de inghet si dezghet. Apa a patruns prin fisurile rocilor alterate… nimeni nu stia ca muntele e degradat in adâncime“, a subliniat Eugen Manescu, directorul Administratiei Nationale a Drumurilor, district Vâlcea.


Ieri, Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, s-a deplasat din nou la Vâlcea pentru a vedea cum merg lucrurile. Specialistii spun ca ideal ar fi sa fie construit un tunel CFR din beton, lung de 60 de metri. In „defileul ideilor“, câte capete, atâtea pareri si nici o solutie. Si totusi, este a doua oara când sute de oameni puteau sfârsi sub versantii dislocati. Anuta Handolescu, prefectul de Vâlcea, a spus: „Eu nu sunt specialist. Cu muntele nu ne putem pune. Stiu doar ca am incercat toate variantele posibile. Ministrul Dobre? Vede lucrurile ca mine… a venit si el, a dat indicatii si s-a uitat cum cad bolovanii“. Circulatia rutiera ar putea fi reluata pe un singur fir, daca operatiunile de degajare se desfasoara normal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS