16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de familii izolate de alunecari de teren

Sute de familii izolate de alunecari de teren

Locuitorii din comuna vâlceana Berislavesti au petrecut Revelionul sub amenintarea apelor. Din cauza topirii zapezii de la munte si a ploilor, pamântul s-a surpat, iar casele au luat-o la vale. In timp ce un drum judetean risca sa se prabuseasca, podetele care fac legatura intre sate nu mai prezinta siguranta. Peste 200 de familii izolate asteapta cu sufletul la gura rezolvarea situatiei, pentru a nu ramâne in strada.


Pentru locuitorii din satul Radacinesti, comuna Berislavesti, sfârsitul de an a fost un calvar. Oamenii au uitat si de Revelion, si de petreceri si n-au inchis un ochi de câteva nopti. Exact in ultima zi a lui 2005, topirea zapezilor si precipitatiile au facut ravagii in localitate, surparile activându-se in mai multe puncte. De teama sa nu ramâna fara case, cetatenii au intrat in apa rece ca sa consolideze podurile. Viiturile puternice au erodat insa pilonii de sustinere ai unui pod si au „maturat“ digurile pe o distanta de 800 de metri. DJ 703 M, care face legatura cu Releul Cozia, a fost serios afectat, in prezent circulându-se pe un singur fir. „Jumatate din drum a fost erodat. Noi am pus câtiva butuci ca sa nu inainteze alunecarea, insa pamântul cade de sub lemne. Alte zeci de familii pot ramâne izolate, aceasta fiind singura cale de acces care face legatura si intre sate“, a precizat Ion Busaga, primarul din Berislavesti.


„Nu stiu ce o sa facem. Suntem cinci membri in familie, dar nu avem unde sa ne ducem. Nici noaptea nu mai avem somn… Pamântul se rupe bucata cu bucata. Acoperisul casei mele, construite de curând, s-a inclinat deja. Sa o iau de la inceput, mi-e greu…“, a spus si Alexandru Gheorghe, unul dintre localnicii afectati de alunecarea de teren.


Biserica si cimitirul, amenintate de surpari


Autoritatile locale spun ca nu pot face prea multe pentru a stabiliza surparile si nici fondurile nu ar fi de ajuns. Drumurile pietruite distruse sunt consolidate pe margini cu trunchiuri de copaci, care nu vor mai rezista mult. Nici biserica nu mai e in siguranta. „Vreo 200 de familii sunt izolate. Mai grav este ca alunecarea a ajuns pâna la cimitir, unde sunt atâtea morminte. In pericol este si biserica din Radacinesti“, a mai spus primarul. La fata locului nu s-a deplasat pâna acum decât conducerea Consiliului Judetean Vâlcea, urmând ca astazi sa se faca o evaluare exacta a gradului de risc existent in comuna. Oamenii din Berislavesti nu sunt incercati pentru prima oara de astfel de evenimente, pentru ca si anul trecut au petrecut astfel de clipe de cosmar. In 2005, câteva familii chiar au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS