7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPropunerile lui Bachus pentru Anul Nou

Propunerile lui Bachus pentru Anul Nou

De Sarbatori, alegerea unei bauturi corespunzatoare felurilor de mâncare servite si consumarea lor la momentul potrivit dau uneori bataie de cap craiovenilor. Contrar traditiei românesti, masa de Revelion incepe cu sampanie si se incheie cu cafea si bauturi distilate.


Indiferent de calitatile sale, licoarea lui Bachus este la mare cautare de Revelion. Si pe buna dreptate, luând in considerare calitatile sale digestive. Alegerea unei bauturi corespunzatoare evenimentului caruia ii este destinata este insa destul de grea, mai ales pentru neinitiati. Alegem un vin, tinând cont de vârsta si sexul bautorului, precum si de calitatea vinului si bugetul cumparatorului. „In general, e bine sa optam pentru vinurile albe, tinere, prospete, seci. Cele cu rest de zahar, folosit pentru a-i masca anumite defecte, nu sunt de cursa lunga, deoarece au doze ridicate de dioxid de sulf (cu cât se pune mai mult zahar, cu atât e mai mare cantitatea de sulf), astfel ca a doua zi apare durerea de cap“, a declarat Ion Gavrilescu, vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din România (ADAR). De aceea sunt recomandate vinurile albe, fara adaos de zahar.


Alegerea vinului, dupa eticheta


Craiovenii trebuie sa aiba incredere in inscriptiile de pe etichete si in vinurile autohtone. „Inscriptiile de DOC (denumire cu origine controlata) si banutul auriu de pe sticla atesta faptul ca procesul de productie si imbuteliere a respectivului produs este atent supravegheat si corespunde normelor, fiind un produs de calitate, se incadreaza in criteriile legislative actuale. In plus, craiovenii ar trebui sa nu puna pe planul doi vinurile românesti in competitie cu cele straine“, a adaugat Gavrilescu. Alte inscriptii de pe eticheta: DOCCMD (strugurii au fost recoltati la maturitate deplina, iar vinul este bine construit), DOCCIP (strugurii au ramas pe butuc pâna au inceput sa li se stafideasca boabele, iar vinul e de mare tinuta), DOCCT (strugurii au fost culesi botritizati – au prins mucegai specific, iar vinurile sunt rare si fac gloria podgoriilor respective).


In ceea ce priveste anii de productie, cei secetosi sunt prielnici pentru maturizare strugurilor. Trebuie avut insa in vedere faptul ca nu in toate regiunile este seceta in aceiasi ani.


Sucul sau apa minerala in vin, blasfemie


De Revelion, craiovenii ar trebui sa stie ca, desi este contrar traditiei românesti, masa incepe cu sampanie bine frapata, care stimuleaza digestia si creste apetitul. „Masa se incheie cu cafea si bauturi distilate (whisky, coniac), asa-numitele digestive, care inhiba salivatia si secretia gastrica si esterifica grasimile, ajutând astfel la digestie“, a afirmat vicepresedintele ADAR. Intre sampanie si digestive, se servesc vinurile specifice fiecarui fel de mâncare. Astfel, vinuri albe, seci, vor fi sevite cu aperitive (fructe de mare, icre negre) si carne alba (pui, curcan, peste), iar cele rose cu preparate din carne alba, dar usor mai grase (crap, rulouri de curcan), si chiar iepure. Vinurile rosii ramân apanajul carnurilor rosii, grele (vita, porc, vânat, tochituri). Pentru desert, se servesc vinuri albe, demiseci, demidulci, licoroase. „Intre feluri se pot servi felii de mere si cubulete de cascaval, pentru a improspata papilele gustative si a aprecia vinul servit in momentul respectiv la justa sa valoare, scapând in acelasi timp de senzatia de greu“, a adaugat Gavrilescu.


Legat de botezarea vinului, s-a impamântenit obiceiul spritului, ce consta in diluarea vinului cu apa. „Acest obicei este insa regretabil pentru ca un astfel de tratament afecteaza intreaga personalitate a vinului. Calitatile sale se dilueaza si nu mai apreciem decât gradul de racire si capacitatea de a taia greata“, a concluzionat Ion Gavrilescu.


Tuica


Se serveste fiarta cu zahar si piper, la meniul traditional format din piftie si sorici, numai tuica produsa in anul respectiv. Tuica invechita se serveste rece cu masline.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII