14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGazda, dar si invitat de Revelion (sfaturi destinate doamnelor)

Gazda, dar si invitat de Revelion (sfaturi destinate doamnelor)

Joci rol de gazda anul acesta de Revelion? Va trebui sa pui la bataie toata inventivitatea ta pentru a fi la inaltime, pentru a organiza o petrecere pe care invitatii tai sa o tina minte. Totusi, va trebui sa imbini utilul cu placutul, cu alte cuvinte sa ai grija sa nu devii bucatareasa-ospatarita a chefului, in loc sa petreci si tu alaturi de cei pe care i-ai primit in casa. In sfârsit, daca tot te-ai legat la cap si ti-ai pus la bataie si timpul, si spatiul, este obligatoriu sa tii cont de câteva sfaturi intelepte!


Nu te oferi tu sa faci toata mâncarea, chiar daca ti se pare ca ai timp suficient sa gatesti. Fa astfel incât sa va intâlniti intre voi, doamnele si domnisoarele, si stabiliti meniul serii, apoi impartiti intre voi gatitul. De cumparat, ar trebui cumparate toate ingredientele si produsele necesare o data, pentru ca toata lumea sa stie pentru ce si cât s-a cheltuit. Stim noi cum e cu socoteala de dupa, iar de cârcotasi nu mai vorbim! Cumparati totul cât mai din timp – daca ati facut-o deja, felicitari! – mai ales bautura, cu care toti se vor aproviziona din belsug pentru vacanta de Revelion.


Congelatorul salvator


Pregateste partea din meniu care iti revine tie, cât mai repede posibil: daca sunt sarmale, fripturi sau tot felul de sosuri, pregateste-le chiar si cu câteva zile mai devreme si lasa-le in congelator. Pe 31 decembrie nu iti ramâne decât sa le muti in oala, tava sau tigaie si sa le pui pe foc sau in cuptor. Daca in sarcina ta au cazut aperitivele – salate, platouri sau sandvisuri, fa-le chiar pe 31 decembrie, dar incearca sa-ti usurezi munca, cerând la magazin sa ti se felieze mezelurile sau cascavalul. Daca nu ai aparate electrocasnice, imprumuta ceea ce iti lipseste: mixerul pentru maioneze sau vinete, tocatorul de legume pentru salatele din cruditati, cafetiera – astfel incât sa nu pazesti ibricul de cafea in bucatarie in timp ce ceilalti se distreaza (ai nevoie si de toate termosurile disponibile ale invitatilor tai, pentru a prepara cafeaua din timp, ca sa nu mai pierzi vremea in timpul chefului).


Pune-ti oaspetii la treaba!


Nu te omori cu curatenia, limiteaza-te la a da cu aspiratorul si la a curata baia si bucataria, pentru ca, oricum, dupa petrecere, va trebui sa pui osul la treaba si sa smotruiesti temeinic. Pune deoparte toate obiectele care se pot sparge. Asigura-te ca ai tacâmuri si farfurii destule pentru toate felurile servite, asa incât sa nu fii nevoita sa speli vase. Mai bine le ceri invitatilor sa aduca de acasa câteva, decât sa risti sa-ti patezi rochia cu detergent de vase. Desigur, este valabil si pentru pahare si cani de cafea, care trebuie mereu improspatate. Vrei sa-ti lasi musafirii cu gura cascata? Afla cum sa-ti decorezi paharele: foloseste marar agatat in exteriorul paharului, felii de portocala, lânga care poti sa adaugi un jeleu viu colorat, o felie de lamâie, o maslina, ba chiar si felii de rosii sau castraveti (toate crestate atât cât sa se aseze pe marginea paharelor).


Gospodina, dar artista!


Daca ai cupe, scrumiere, bomboniere pe care nu le vei folosi in timpul chefului in scopul pentru care au fost create, decoreaza masa. Pune in ele salata ornata cu ardei iuti rosii, o jumatate de grepfruit cu marginea decupata zimtat, in mijlocul careia asezi visine din compot (sau alte fructe colorate, in cazul in care ai in congelator), ciorchini de struguri intre care poti aseza asimetric coji de portocale curatate cu cutitul special pentru decojit, astfel incât sa se onduleze de la sine.


Daca ai bete pentru frigarui, poti sa insiri pe ele tot ce-ti trece prin cap: felii de ridichie intercalate cu masline, boabe de strugure intercalate cu felii de mandarine mici, bucatele de gogosar intercalate cu felii de morcov. Aria este cât se poate de larga, poti decora exact asa cum iti trece prin cap. Poti decora paharele in care se va bea vermut exact ca la restaurant – cât se poate de simplu: pe o latime de 1-2 centimetri, paharul se ruleaza in albus de ou si apoi in zahar tos. Când se usuca, crestezi o felie de portocala, lamâie, cireasa sau visina si o agati de pahar. Cât priveste masa in sine, cu servetele, tacâmuri, vesela etc., pune-ti tot arsenalul imaginatiei la bataie. Nu trebuie insa sa faci o sorcova din ornamente. Cu simplitate, eleganta si bun gust – o crenguta de brad ici, un glob mic auriu colo, masa de Revelion va fi un vis. Iar petrecerea gazduita de tine cu siguranta va fi apreciata la justa ei valoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS