10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTariceanu ii cere lui Basescu sa respinga Statutul parlamentarilor

Tariceanu ii cere lui Basescu sa respinga Statutul parlamentarilor

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa retrimita parlamentului, pentru noi dezbateri, Legea privind statutul parlamentarilor, intentionând sa discute si cu membrii coalitiei majoritare pentru a reduce privilegiile la un nivel „rezonabil“. „Senzatia mea este ca Mos Craciun a venit mai intâi la parlament, anul acesta, inainte de a ajunge oriunde in alta parte. Prevederile din document trebuie sa tina cont de nivelul avantajelor sociale acordate si altor categorii de salariati“, a spus Tariceanu.


Parlamentarii au aprobat marti, in sedinta comuna a celor doua Camere, proiectul Legii privind statutul deputatilor si senatorilor, care prevede o serie de drepturi patrimoniale, faptul ca acestia beneficiaza de pensie de serviciu si stabileste sanctiunile in cazul absentelor de la lucrari.


Potrivit textului legislativ, la care s-au inregistrat doar trei abtineri, deputatii si senatorii au dreptul la pasaport diplomatic, de aceste drepturi beneficiind si sotul/sotia si copiii aflati in intretinere.


Deputatii si senatorii au dreptul, la implinirea conditiilor de pensionare din Legea nr. 19, de pensie de serviciu in cuantum de 40, 60 sau 80 la suta din venitul brut lunar al unui parlamentar, corespunzator efectuarii unui mandat, a doua mandate, respectiv a trei sau mai multe mandate complete. Pentru mandatele incomplete se acorda doi la suta pentru fiecare luna de mandat efectuata, raportata la suma cuvenita pentru un mandat complet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS