16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum sa faci o donatie

Cum sa faci o donatie

O intâlnire cu persoanele dragi, un gând bun, o strângere de mâna, un cadou, toate dau sarea si piperul Sarbatorilor de iarna. In aceasta perioada, oamenii nevoiasi sau/si fara familii simt din plin lipsurile pe care le au, deoarece Craciunul inseamna in primul rând speranta si nevoia de a crede in bunatatea celor din jur.


Povestile despre oameni care intind o mâna de ajutor oricând celor aflati la nevoie nu sunt simple fantezii. Craiovenii care se hotarasc sa intinda o mâna de ajutor copiilor din centrele de plasament ar trebui sa stie ca procesul de donatie nu e atât de birocratic pe cât s-ar crede. Cei care sunt decisi sa faca o bucurie copiilor trebuie sa nu uite insa sa o faca tuturor. „Nu e bine sa se faca diferente nici in pachete, si nici intre copii, deoarece acestia oricum sufera din lipsa unei familii“, a declarat Anca Mosneag, referent in cadrul Serviciului Economic si Financiar-Contabil, de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj.


Marinimosii trebuie mai intâi sa aleaga centrul de plasament sau casa de tip familial (cu copii mai putini), in functie de numarul de pachete pe care vor sa le ofere. Persoanele care au nevoie de o lista cu centrele de plasament din judet o pot consulta la DGASPC Dolj.


Pasii unei donatii


Inainte de a duce pachetele la copii, trebuie facuta o oferta de donatie, in care sunt incluse produsele ce urmeaza sa fie daruite (dulciuri, haine, jucarii, rechizite etc.), ce va fi propusa spre aprobare reprezentantilor DGASPC Dolj. Dupa ce acceptul de donatie a fost dat, craiovenii pot face cumparaturile propuse, fara a uita insa sa ceara factura fiscala sau bonul fiscal, avizul de insotire a marfii si certificatele de calitate si de garantie, toate stampilate de unitatea de la care au fost achizitionate respectivele produse. Actele nu sunt un moft al DGASPC, ci un mod de a-i proteja pe copii de eventuale produse expirate sau de o calitate indoielnica.


Produsele ce urmeaza a fi donate sunt apoi duse la centrul de plasament, unde se face un proces-verbal de primire a marfii. „In functie de dorinta donatorului si de produsele oferite, se stabileste modul in care sunt impartite cadourile. Daca se fac pachete, acestea sunt date in general direct copiilor“, a adaugat Anca Mosneag. Daca donatiile sunt sub forma de conserve, de exemplu, acestea vor ramâne in cantina institutiei.


Avantajul unei donatii


Persoanele juridice care se hotarasc sa faca o donatie ar trebui sa stie ca, potrivit prevederilor Codului Fiscal, acei contribuabili care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat. Conditia este ca sa fie in limita a trei la mie din cifra de afaceri si sa nu depaseasca mai mult de 20% din impozitul pe profitul datorat. Firmele care fac donatii nu au nimic de pierdut, in timp ce persoanele nevoiase au de câstigat, mai ales ca orice cadou primit le aduce un plus de speranta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU