16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecat pentru moartea politistului

Judecat pentru moartea politistului

In urma accidentului produs de Nicolae Toader, inspectorul principal de politie George Palastea a murit pe loc, iar subcomisarul Dorin Nuta a fost grav ranit.


Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova a dispus trimiterea in judecata a lui Nicolae Toader, de 21 de ani, din Slatina. Tânarul este acuzat de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa, dupa ce a ucis un politist si a ranit grav pe altul, in urma unui accident de circulatie.


Politistii plecasera sa investigheze o crima


Accidentul s-a produs la Padurea Sarului, pe 8 iulie 2005. Pe atunci, Nicolae Toader era angajat ca agent de vânzari la SC GRIFPAN SRL Slatina, ocupându-se de distribuirea produselor de panificatie la diferite magazine din Bals, cu ajutorul Daciei Papuc cu numarul OT-94-SER.


In dupa-amiaza acelei zile, se intorcea de la Bals catre Slatina, insotit in masina de prietena lui, Ionela Plopeanu.


In aceeasi zi, o echipa de politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale Olt plecase in misiune catre Piatra Olt, intr-o Dacie a IJP, cu numarul de inmatriculare OT-11-STM. Cei trei politisti – subcomisarul George Nastasie, de 37 de ani, inspectorul principal George Palastea, de 31 de ani, si subcomisarul Dorin Nuta, de 35 de ani – investigau crima a carei victima a fost Ileana Damian, profesoara de franceza gasita moarta in Padurea Streharet.


In timp ce cobora o panta din zona Saru, intr-o curba, din cauza vitezei excesive, Nicolae Toader a frânat brusc, a derapat si a intrat pe contrasens izbindu-se frontal de Dacia celor trei politisti, care se deplasa regulamentar din sens opus. Impactul a fost devastator.


A incercat sa depaseasca o coloana de masini


Inspectorul principal George Palastea, care ocupa locul din dreapta soferului, a murit pe loc, cu pieptul zdrobit. Subcomisarul Dorin Nuta, aflat pe bancheta din spate, a fost grav ranit, suferind multiple leziuni la nivelul picioarelor si capului, necesitând pentru vindecare 80-90 de zile de ingrijiri medicale.


Soferul masinii de politie, subcomisarul George Nastasie, a scapat ca prin minune doar cu rani usoare. Ocupantii celeilalte masini – soferul Nicolae Toader si insotitoarea lui, Ionela Plopeanu – s-au ales doar cu rani superficiale.


In urma expertizei tehnice auto, oamenii legii au stabilit ca Toader a condus masina cu peste 110 km/h, a incercat sa depaseasca o coloana de masini si, din cauza vitezei pe care o avea, a pierdut controlul volanului, nu a mai putut sa se redreseze, asa ca a frânat puternic, iar masina sa a derapat, s-a rasucit si s-a izbit violent cu partea laterala dreapta de partea din fata a autoturismului politiei.


Audiat in legatura cu fapta comisa, Nicolae Toader si-a recunoscut vinovatia si a regretat cele intâmplate.


Procurorul Ion Vânatoriu, din cadrul Parchetului Curtii de Apel Craiova, a dispus trimiterea lui in judecata, sub acuzatiile de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa. In acest dosar, sotia defunctului Palastea – declarat de colegi „Politistul anului 2004“ – s-a constituit parte civila cu suma de un miliard de lei, cheltuieli ocazionate de inmormântare, plus cinci miliarde de lei daune morale. La rândul lui, subcomisarul Dorin Nuta, grav ranit in accident, s-a constituit parte civila cu suma de 200 de milioane de lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare si daune morale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII