16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimariile - in criza de arhitecti

Primariile – in criza de arhitecti

Majoritatea localitatilor din Dolj nu au arhitecti care sa avizeze si sa supravegheze constructiile din judet. De aproximativ trei ani, primariile asteapta sa vina specialistii care sa ocupe postul de arhitect, dar acestia se lasa asteptati.


Conform Ordinului Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei nr. 1943/2002, fiecare localitate trebuie sa aiba specialisti in constructii. Acestia pot fi arhitecti, ingineri constructori, conductori arhitect, subingineri, tehnicieni constructori sau absolventi ai unor scoli de constructii. Pâna acum, doar zece localitati doljene „au facut rost“ de persoane care sa poata ocupa postul de arhitect. In orasele Filiasi, Segarcea, Dabuleni si comunele Cotofenii din Fata, Almas, Pielesti, Bistret, Predesti, Bârca nu se mai poate construi nimic fara avizul specialistului. „Toate localitatile ar trebui sa aiba un specialist sau o persoana care sa aiba cunostinte medii in materie de constructii. Inca se mai sustin examene pentru ocuparea acestor posturi, dar foarte putini candidati reusesc sa le si obtina deoarece nu este o meserie usoara si multi nu au pregatirea necesara“, a declarat Dumitru Cernatescu, arhitect-sef al judetului.


Un tehnician constructor la patru comune


Deoarece in Dolj, ca si in celelalte judete din tara nu sunt foarte multe persoane care sa poata ocupa functia de arhitect al unei localitati, Dumitru Cernatescu considera ca ar trebui sa existe un tehnician constructor la patru comune. „Daca angajezi un om la o comuna, acesta moare de lene, deoarece n-are ce sa faca, dar unul la patru comune, adica la aproximativ zece mii de oameni, inseamna ca acesta va avea activitate toate saptamâna. Luni merge intr-o comuna, marti in alta, miercuri in urmatoarea, joi in alta, iar vineri face control intr-una din comune. Astfel, intr-o luna tehnicianul constructor ajunge de patru ori intr-o cumuna“, a explicat Cernatescu. In plus, intre comune ar trebui sa existe un protocol, iar plata sa se faca proportional cu numarul de locuitori.Chiar daca specialistii pe care ii asteapta primarii doljeni nu vor aparea, fiecare localitate va trebui sa aiba, conform legii, macar un tehnician constructor. Pâna atunci insa, oltenii isi pot folosi imaginatia si pot construi orice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS