17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii din Negoi, la mâna primariei

Sinistratii din Negoi, la mâna primariei

Primarii doljeni din trei comune afectate de inundatii nu realizeaza nici acum ca iarna a venit si sinistratii nu au unde sa locuiasca.


Dupa ce in urma cu doua saptamâni subprefectul Ion Groza a trecut comunele Negoi, Vela si Botosesti-Paia pe lista localitatilor unde nu s-au reconstruit casele afectate de inundatiile din vara, primarii acestor comune cauta in continuare scuze pentru indiferenta lor. Situatia cea mai dramatica este in Negoi, unde pâna acum nu s-a inceput reconstructia nici uneia dintre cele doua case luate de ape, iar sinistratii nu au primit decât o parte din materiale.


Oamenii nu vor sa aiba vecin… un rom


Leonica Dudea, o batrâna singura, si Gheorghe Paraschiv, care are un handicap locomotor, asteapta in zadar cu materialele de constructie in curte o mâna de ajutor din partea autoritatilor locale. Acestea dau neputincioase din umeri si se scuza. Gheorghe Purcariu, viceprimarul comunei, spune ca el este la primarie doar de cinci zile si nu este la curent cu situatia celor doi sinistrati. „Nu stiu foarte multe despre acest subiect, deoarece eu sunt viceprimar doar de cinci zile. Acesti oameni sunt saraci si neputinciosi si nu au cum sa-si construiasca singuri casele. Iar primaria nu a avut bani ca sa plateasca mesteri. Acum e greu sa te mai apuci, ca a dat inghetul, dar daca vremea tine cu noi poate o sa-i ajutam. Pâna atunci insa, cei doi sinistrati stau in câte o camera amarâta pe care si-au incropit-o cum au putut“, a explicat „proaspatul“ viceprimar al comunei Negoi.


Daca sinistratii din aceasta localitate traiesc o adevarata drama, in comuna Vela situatia singurului sinistrat este tragicomica. Primaria putea sa-l mute, inca din toamna, intr-o zona neinundabila si sa-i reconstruiasca locuinta luata de ape pe un teren al primariei, dar localnicii au refuzat sa fie vecini cu un… rom. „Satenii nu au vrut sa-l primeasca in rândul lor pentru ca este rom si a trebuit sa-i gasim alt teren pe care sa-si construiasca o noua casa. Am gasit in cele din urma un loc lânga Caminul Cultural si acum doua saptamâni am inceput reconstructia. S-a lucrat numai când era vreme buna si casa e aproape gata“, a spus Dumitru Mitrica, primarul comunei Vela.


Trecu o luna, trecura trei si casele nu-s gata


Tot acum doua saptamâni au inceput si autoritatile locale din comuna Botosesti-Paia sa reconstruiasca locuinta Janetei Ciurca, o batrâna de aproape 70 de ani. Primarul Constantin Fugaru a gasit si o scuza pentru intârzierea de aproape trei luni pe care a avut-o inceperea reconstructiei: in comuna nu erau meseriasi care sa lucreze cu acte in regula. „Nu am inceput lucrul pâna acum doua saptamâni pentru ca nu puteam justifica banii pe care ii cheltuiam, deoarece in comuna nu exista o firma de meseriasi care sa fie inregistrata, sa plateasca impozite la stat, care sa ne dea chitante, adica o firma serioasa. Acum doua saptamâni insa, am gasit una din alta comuna si am inceput lucrarile. Azi se bat blanile, mâine, poimâine punem tabla si gata casa, cu acte in regula“, a explicat Fugaru. Si astfel, dupa ce autoritatile locale din cele trei comune au fost puse pe „lista rusinii“ de catre subprefect, acestea s-au mobilizat si in doua saptamâni au facut rost si de bani, si de mâna de lucru, iar casele din Vela si Botosesti-Paia sunt aproape gata. Mai sunt de construit doar cele din Negoi, acolo unde autoritatile locale nu tin cont de nimic si ramân indiferente la durerea celor doi sinistrati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS