10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFara apa potabila de Sarbatori

Fara apa potabila de Sarbatori

Regia Autonoma de Apa (RAA) Craiova a hotarât debransarea scarilor de bloc cu datorii. Desi o parte dintre locatarii apartamentelor care au ramas fara apa rece nu au restante, actiunea va continua.


Debransarile in forta, initiate inca de saptamâna trecuta, dau mari sperante Regiei Autonome de Apa (RAA) Craiova, in ceea ce priveste recuperarea restantelor de la populatie. Copiind modelul Regiei de Termoficare, conducerea RAA Craiova nu ii mai iarta pe rau-platnici.


Suma totala care trebuie recuperata de la asociatiile de proprietari ajunge la valoarea de 60 de miliarde de lei. Cele mai mari datorii le au Asociatiile nr. 14 din cartierul 1 Mai, cinci miliarde de lei, si nr. 24 Craiovita Noua – 3,2 miliarde de lei. Incasarile, din momentul in care au inceput debransarile, nu a fost insa la fel de semnificative ca ale Regiei de Termoficare. Pâna in prezent, 47 de scari au fost debransate, numarul lor urmând sa creasca zilele urmatoare.


„Trebuie sa isi recupereze si cei de la Regia de Apa din datorii. Cei care nu platisera de câtiva ani continuau sa ii sfideze. Acum situatia s-a schimbat, pentru ca si-au dat seama ca nu mai glumim, nici la acest capitol. O parte dintre cei care au ramas fara apa au venit deja sa reclame ca fie nu au datorii foarte mari, fie ca sunt la zi cu intretinerea. Daca locuiesc insa pe scarile cu restante considerabile, nu avem ce sa le facem“, a spus viceprimarul Sorin Iordache.


Potrivit declaratiilor reprezentantilor regiei, cele mai vechi facturi neachitate dateaza din luna iulie 2004. Actiunea initiata in aceasta luna urmareste recuperarea, cel putin, a datoriilor inregistrate pâna in vara acestui an.


Locatarii fara restante ramân si ei fara apa rece


Deoarece fiecare scara are montat un apometru, angajatilor regiei le este mult mai usor sa ii debranseze pe cei prezenti pe lista neagra. Problemele apar insa in momentul in care o parte dintre locatari nu figureaza ca restantieri.


In aceasta situatie sunt craiovenii care locuiesc la blocul 68 B2, scara 2, din cartierul Craiovita Noua. Din cele zece apartamente, patru au instalate centrale termice, locatarii având intretinerea achitata la zi, iar intr-una din locuinte isi are sediul Oficiul nr. 10 al Postei Române. Din cauza debitelor inregistrate de restul locatarilor, Regia de Apa a decis saptamâna trecuta sa sisteze alimentarea cu apa. Emil Popescu, unul dintre locatarii afectati, a precizat ca toate cele patru apartamente nu au nici apa calda si in curând nu vor avea nici caldura.


„Craiovenii pot scapa de acest inconvenient daca isi instaleaza fiecare in fata apartamentului un apometru. Costul este de aproximativ 18 milioane de lei, pentru un bloc cu 20 de locuinte. Oamenii ar trebui sa se gândeasca serios la aceasta optiune, deoarece noi ii vom debransa in continuare pe rau-platnici“, a mai spus Sorin Iordache.


Seful de scara de la blocul 68B2, Constantin Dinulescu, a declarat ca intr-adevar exista datorii. „Ne-au spus cei care au venit sa ia contorul de la apa ca asa au primit ordin, fiind restantele prea mari la intreaga Asociatie nr. 24 de care apartinem. Si-au ales prost momentul pentru ca e iarna. Suntem nevoiti sa mergem cu bidoanele sa luam apa de la o cismea de lânga cimitirul Cornitoiu. Cei mai afectati sunt cei care au centrale termice, caci noi de bine, de rau avem cel putin apa calda“, a incheiat Dinulescu.


Pâna când locatarii rau-platnici vor gasi bani sa isi achite restantele, vecinii cu plata la zi vor fi obligati sa suporte si ei repercusiunile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU