16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetristii maresc tariful de Sarbatori

Taximetristii maresc tariful de Sarbatori

De Sarbatori, tarifele pentru transportul cu taxiul vor fi majorate de fiecare operator cu maximum 1.000 lei/km. Cererea de majorare a tarifelor este motivata de scumpirea benzinei. Daca taximetristii nu vor afisa valoarea corecta pot fi sanctionati cu amenda intre unu si cinci milioane de lei.


Tarifele pentru transportul cu taxiul se vor mari, incepând de saptamâna viitoare. Cresterea se estimeaza a fi de maximum 1.000 de lei/kilometru. In week-end, reprezentantii taximetristilor se vor intâlni, pentru a stabili exact pretul care va fi folosit, incepând din perioada Sarbatorilor.


Gheorghe Tomescu, vicepresedintele Camerei Nationale a Taximetristilor, filiala Craiova, a precizat ca o scumpire era inevitabila, ca urmare a cresterii pretului la benzina si la alte utilitati.


„In urma cu patru luni a intervenit ultima modificare a tarifelor. Desi perioada in care s-au practicat tarifele actuale nu este mare, tot mai multi operatori de taxi au solicitat, in numeroase rânduri, sa stabilim o noua majorare“, a declarat Tomescu.


Saptamâna aceasta, taximetristii au avut intâlniri si discutii pentru a cadea de acord asupra unei sume comune pentru tarife. Potrivit reglementarilor stabilite de Primaria Craiova, sumele percepute, pe kilometru, difera in functie de zi si noapte, fiind stabilite intre anumite valori: de la 4.500 lei/km la 24.000 lei/km (zi), 5.500 lei/km la 28.800 lei/km (noaptea).


Tarife minime in Craiova


Alesii locali nu au, in schimb, nici un cuvânt de spus când vine vorba de stabilirea tarifelor. Carmen Licu, purtator de cuvânt in cadrul primariei, a precizat ca autoritatile nu au dreptul de a impune un tarif uniform, pentru toti taximetristii. „Obligatia lor este sa isi afiseze pe placute tariful practicat si sa introduca noua suma si in casele de marcat“, a precizat Carmen Licu.


Marirea tarifelor, in opinia taximetristilor, este in schimb justificata, deoarece in Craiova sunt cele mai mici preturi din tara. „Noi vrem ca oricine sa isi poata permite sa mearga cu taxiul, dar valoarea calatoriei sa ii avantajeze si pe taximetristi. Totusi, nu le putem impune ce tarif sa stabileasca, insa daca doresc o suma piperata, putem sa ii tragem de mâneca“, a concluzionat Nistor Duval, presedintele Camerei Nationale a Taximetristilor, filiala Craiova.


Sanctiuni pentru neafisarea corecta


In cazul in care, dupa schimbarea tarifului, taximetristii nu isi afiseaza, pe portiera masinii, noua valoare, ea neconcordând cu cea de pe bonul fiscal, calatorul se poate adresa cu o reclamatie Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj. De saptamâna viitoare, dupa ce se vor adopta noile tarife, vor fi realizate si controale inopinate ale imputernicitilor primarului, respectiv Corpul de Control al Gospodariei Comunale si Politia Comunitara. Acestia pot aplica amenzi care variaza intre unu si cinci milioane de lei.


„In acest an, am avut multe situatii in care am dat amenzi taximetristilor pentru ca nu aveau tariful corect afisat pe placuta masinii. Cei de la primarie au incheiat un protocol cu reprezentantii camerei taximetristilor, in baza caruia la actiuni participa si cineva din partea lor. Asta nu inseamna ca noi nu putem face controale separate“, a declarat Constantin Petrescu, seful Politiei Comunitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS