16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaiati de pe lista lui Mos Craciun

Taiati de pe lista lui Mos Craciun

Mos Craciun a fost selectiv cu copiii de la Centrul de Plasament nr. 10 „Sfântul Mina“ din Craiova. Doar 34 din cei 60 de copii cu deficiente grave neuro-motorii au primit daruri. Restul au stat si s-au uitat…


Asociatia umanitara franceza „Apres Roumanie“ a oferit ieri 75 de pachete cu cadouri copiilor internati in centrele de plasament din Craiova. Micutii si-au intâmpinat oaspetii cu pancarte in limba franceza in care le urau „Craciun Fericit!“, dar si cu un program artistic de colinde si cântece de iarna. Fiecare copil a fost fotografiat in timp ce isi primea daruri de la Mos, iar pozele vor ajunge la familiile franceze care le-au pregatit cadourile.


Copiii bolnavi au stat si s-au uitat


Desi, initial, reprezentantii Centrului de Plasament nr. 10 „Sfântul Mina“ au fost instiintati, conform celor declarate de sefa centrului, ca toti cei 60 de micuti cu deficiente neuromotorii vor primi cadouri de la Mos Craciun, in final au avut surpriza sa afle ca darurile sunt doar pentru 34 dintre copii. Francois Carbone, reprezentantul delegatiei franceze, a precizat ca pe fiecare cutie este specificata de catre familia franceza, care a facut donatia, sexul si vârsta copilului (intre sapte si 14 ani) pentru care darurile sunt potrivite. Indignarea sefei Centrului de Plasament nr. 10 este cu atât mai mare, cu cât in sala in care Mos Craciun si-a facut aparitia existau si copii care nu erau cuprinsi in grupa de vârsta mentionata si care, desi au prezentat un program artistic, nu au primit daruri. „In urma cu o ora am aflat ca doar o parte din copiii centrului nostru vor primi daruri, in schimb vor fi adusi copii din alte centre de plasament sau din locuinte sociale de tip familial. Insa, din grupul artistic fac parte copii cu grave probleme neuro-psihice, copii bolnavi aflati in faze terminale, copii fara parinti… Unii dintre acestia au implinit intr-adevar 15 ani, dar sufera de cancer, SIDA… Una dintre fetite are grave probleme la inima. Sunt copii extrem de bolnavi, unii psihic, care nu pot intelege oricât de mult le-ai explica de ce colegul lor a primit cadou, iar ei nu“, a mentionat Luminita Teutan, sefa Centrului de Plasament nr. 10.


Vina, pasata de la unul la altul…


Sefa Centrului de plasament nr. 10 aduce acuzatii pentru situatia creata Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, care a intocmit listele cu copiii care trebuie sa primeasca daruri. Conducerea DGASPC sustine insa ca nu a facut decât sa respecte dorinta sponsorului care specificase clar grupele de vârsta ale copiilor pentru care au daruri. „Initial am vrut ca aceste donatii sa fie facute in sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, insa ora stabilita se suprapunea cu o sedinta foarte importanta. Realizam cât de neplacut a fost ca unii copii sa primeasca daruri, iar ceilalti decât sa se uite. Insa, vina nu este a noastra, a celor de la directie, ci a sefei centrului care trebuia sa aduca in sala doar copiii din Centrul nr. 10 care se incadrau ca vârsta. Supararea reprezentantei centrului este insa alta, faptul ca sponsorul, cât si noi, Directia, am dorit sa se faca un inventar al cadourilor oferite“, a precizat Mihaela Chiran, sefa Serviciului Rezidential din cadrul DGASPC Dolj.


In timp ce reprezentantii atât ai DGASPC Dolj, cât si ai Centrului de plasament paseaza vina de la unii la altii, micutii au promis ca isi vor imparti darurile cu colegii lor de camera mai putin norocosi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII