24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMâncare si lectii la lumina lumânarii

Mâncare si lectii la lumina lumânarii

Locuitorii mai multor strazi din cartierul craiovean Bariera Vâlcii au fost privati, in ultimele trei zile, de energie electrica. In aceasta zona, problemele de alimentare cu energie electrica sunt tot mai dese si sunt cauzate de faptul ca instalatia electrica este invechita.


De data aceasta, dupa cum au spus locuitorii din zona, curentul electric s-a oprit marti, in jurul orei 7.00 dimineata, a venit seara doar pentru câteva ore, a revenit a doua zi pe la ora 15.00, iar la ora 19.00 oamenii au ramas din nou in bezna. „Problemele cu energia fac parte din cotidian. In ultimii doi ani au fost din ce in ce mai dese. Daca trece o perioada mai lunga si nu se ia curentul, incepem sa ne facem griji“, a afirmat Dorina Ianichi. Femeia este proprietara unui chiosc si spune ca este norocoasa, pentru ca micul ei magazin nu este dotat cu o lada frigorifica. „Nu am lada frigorifica, dar mi s-a intâmplat sa arunc din mâncarea pe care o aveam in frigider“, a precizat Dorina Ianichi.


Ca sa nu stea pe intuneric, oamenii ies in oras


Femeia povesteste ca, anul trecut, avea o lada frigorifica pentru inghetata si a fost nevoita sa renunte la ea din cauza penelor dese de curent. „Am dat lada pentru ca nu avea nici un rost sa o mai tin. Ajunsesem sa-i chem pe distribuitori sa-mi incarce inghetata in masina, se plimbau cu ea prin oras si mi-o aduceau când era din nou inghetata“, a mai spus Dorina.


O data cu strada Primaverii au fost afectate si aleile adiacente. „In strada principala, in Bariera, era curent, iar la noi nu. Mai mult, pe strada era lumina, pentru ca iluminatul stradal nu a fost afectat, iar in case era bezna“, a spus Elvis Ianichi.


Cei doi soti povestesc ca in ultimele doua seri s-au vazut nevoiti sa iasa in oras pentru ca nu aveau ce face acasa. „Am imbracat fata, am luat si copii de prin vecini si am plecat in centru, unde este lumina, mai ales acum, de când au instalat luminitele pentru Sarbatori. Am cheltuit o multime de bani, dar nici acasa nu puteam sa stam. Ce sa faci pe intuneric?“, a mai spus Dorina.


Au tremurat de frig


Oamenii cauta solutii pentru a putea duce o viata normala.


„Gatim la lumina lumânarii sau a candelei. Nu mai avem nici lampi pe gaz, cum aveam pe timpul lui Ceausescu. Macar atunci stiam ca intre sase si opt seara nu aveam curent. Acum nici gaz pentru lampi nu se mai gaseste“, a povestit Liliana Zvaiboimar.


Femeia locuieste tot pe strada Primaverii si spune ca ultimele seri au fost un cosmar pentru ca, din cauza lipsei curentului, a fost nevoita sa stea in frig.


„Am tremurat de nu mai stiam de noi. Daca nu a fost curent, nu am putut face cald in casa pentru ca nu functiona centrala. Si ca mine sunt multi pe strada. Oamenii au demolat sobele si si-au pus centrale, iar acum tremura cu ele in casa“, a completat femeia. Tot la lumânare isi fac temele copiii. „Am facut lectii la lumina lumânarii. Acum, mai bine ma trezesc de dimineata sa le fac“, a povestit Tamer Khalaf.


Agentii economici, nevoiti sa arunce marfa


Lipsa curentului nu afecteaza numai centralele. Locuitorii din zona se considera norocosi ca pana de curent a survenit in perioda rece.


„Daca se intâmpla vara nu stiu ce faceam. Anul trecut am aruncat marfa de milioane pentru ca, fiind vara, mezelurile nu au rezistat prea mult. Când patronul a sunat la Electrica sa intrebe ce se intâmpla, a fost luat la injuraturi. Acum nici nu mai raspund la telefon, iar daca o fac ne spun ca se rezolva in cinci minute, ca vine curentul intr-o ora si tot asa. Noi, in schimb, nu putem sa intârziem cu plata curentului ca imediat ni-l taie“, a spus Ioana Chircu, vânzatoare.


Femeia crede ca cei de la Electrica ar trebuie sa schimbe transformatorul care face probleme. „Am contribui si noi cu câte ceva numai sa se rezolve o data“, a mai spus femeia.


In zona se vor face investitii


Cei cu dare de mâna si-au cumparat generatoare electrice, dar se plâng ca acestea fac zgomot. Ceilalti se descurca cum pot. „Noi nu avem bani pentru un generator, dar am luat bateria de la masina si am legat de ea o lampa de control, ca sa vad macar pe unde calc“, a mai spus Elvis Ianichi. „Ce sa facem? Murim in casa fara lumânare, ca pe intuneric nu le gasim“, a spus Constantina Ciugulea, care locuieste pe Aleea Tei II.


Stefan Croitoru, director al sucursalei Craiova a SC Electrica SA Oltenia, a confirmat presupunerile oamenilor legate de transformatorul electric. „Cunoastem problemele din zona. Marti a aparut o defectiune la un post de transformare. Ieri (miercuri – n.r.), ne-am ocupat de remedierea lui. Aseara (miercuri seara – n.r.), am pus linia sub tensiune, dar peste noapte, din cauza celor de la statia de incinerat gunoaie, a fost rupt un fir. Am reparat defectiunea, iar alimentarea a fost restabilita in jurul orei 9.30“, a precizat Croitoru. Directorul Electrica a mai spus ca problemele din zona sunt cauzate de vechimea instalatiilor si ca aceasta este prinsa intr-un plan de investitii ce va fi demarat in 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS