21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalParintii, personaje de poveste

Parintii, personaje de poveste

Fara dragostea parintilor si cu multe probleme de sanatate, sapte copii care s-au nascut in judetul Hunedoara, in urma cu 15-16 ani, isi duc viata linistiti intr-o casa familiala din centrul municipiului Petrosani. Sunt copiii din Casa familiala pentru copilul seropozitiv „Hansel si Gretel“, un adapost care le tine loc de camin. Sunt seropozitivi, sufera de afectiuni psihice si pentru ei „mama“ este doar o notiune, fara sa fie asociata cu o persoana. Nici unul nu si-a vazut vreodata parintii, iar rudele ii viziteaza doar pe câtiva. Mama, tata sau bunica sunt pentru ei personaje din povestile educatorilor.


Rudele nu se intereseaza de ei


Patru fete si trei baieti au ajuns la Petrosani in urma cu un an, din orfelinatele in care isi petrecusera viata pâna atunci. Când au venit erau „numai piele si os“ si nu stiau nici sa tina o lingura in mâna, iar dupa un an au invatat sa stea in picioare, sa manânce singuri si sa nu se mai automutileze. „Când au venit aici, nu stiau nici sa manânce. Una dintre fete avea pe cap o casca, pentru ca se automutila. Baietii sunt singurii care vorbesc si care sunt cât de cât coerenti. Ei isi mai aduc aminte nume si activitati pe care le-au facut cândva la centrul de la Vidra“, a spus Valentin Coman, asistent social.


Baietii te intâmpina de la usa, te intreaba cum te cheama si ce meserie ai, dupa care se prezinta si spun ca ei sunt „de la Vidra“. Fetele insa, desi au 14 ani, inca poarta pampers, nu vorbesc, dar cel putin nu se mai automutileaza. Activitatile copiilor se rezuma la a sta in fata televizorului si a se balansa pe un fotoliu si rareori sunt vizitati de rude. „Se stie ca s-au nascut in judetul Hunedoara. Unora le-au fost identificate si rude, dar nu-i prea viziteaza. Noi credem ca acolo unde au stat nu prea s-a ocupat nimeni de ei, pentru ca atunci când au venit erau foarte speriati“, a afirmat Valentin Coman.


Cei care ii ingrijesc stiu ca la Vidra erau 60 de copii si numai doi ingrijitori, iar fetele se pare ca au fost izolate, dat fiind comportamentul lor agresiv. Majoritatea lor sunt autisti si amintirile lor dureaza câteva ore, cel mult o zi.


Progresul copiilor este vizibil


Doi dintre baieti ies in oras, când se poate, ceilalti fiind scosi rareori in afara curtii in care locuiesc. Cei de la centru ii ingrijesc cât pot de bine si ii duc la plimbare in aer liber, pe un deal din apropiere. De Mos Nicolae, unul dintre baieti a fost la biserica si spune ca Mosul i-a adus o „slujba“. A primit si dulciuri, dar nu este constient ca sunt un cadou. Când aud de Mos Craciun, baietii sunt primii care spun ce si-ar dori: un aspirator si o masina de tuns. „Unul dintre baieti este foarte harnic si, daca este lasat, e fericit sa se ocupe de curatenie. Când iesim cu el in oras, abia il luam de lânga vitrinele cu electrocasnice, ca ii plac aparatele. Face oricând curatenie cu placere si asteapta sa fie laudat pentru asta“, au spus ingrijitorii.


Progresul acestor copii este vizibil. Oamenii care se ocupa de ei i-au invatat multe lucruri: sa-si ia medicamentele, sa se spele, sa foloseasca toaleta. Unul dintre baieti, chiar daca sufera de un handicap sever la mâini, a invatat chiar sa-si scrie numele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS