7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBaze americane, sefi români

Baze americane, sefi români

„România si-a gasit locul in coalitia Libertatii. Tara mea si lumea intreaga va cunosc“. Asa isi incheia, in urma cu trei ani, George W. Bush discursul in fata românilor strânsi in Piata Revolutiei. Mesajul, rostit atunci de presedintele Statelor Unite, la doar câteva zile dupa ce tara noastra fusese primita in NATO, a fost reluat marti de Condoleezza Rice. Parteneriatul strategic pe axa Washington-Bucuresti a fost reconfirmat prin semnarea acordului privind amplasarea de baze americane in România.


„Eram cu presedintele Bush când a tinut discursul in ziua aceea foarte ploioasa si rece si când dintr-o data a iesit curcubeul si am inteles cu totii ca acesta este un simbol al unei relatii nascânde, noi si frumoase, intre România si SUA. Si de atunci s-a demonstrat ca, intr-adevar, România este unul dintre aliatii nostri, prietenii nostri cei mai buni, un prieten cu care impartasim credinta ca cei care au acum norocul de a se afla de partea cea buna a istoriei, in ceea ce priveste libertatea, sunt obligati fata de ceilalti care inca nu s-au bucurat de binecuvântarea libertatii. Suntem obligati fata de ei sa-i ajutam sa beneficieze de libertate. Asadar, SUA si România nu sunt doar prieteni, ci camarazi de arme in Irak, Afganistan si Balcani“, a declarat Condoleezza Rice, dupa intrevederea cu presedintele Traian Basescu, intrevedere ce a precedat semnarea acordului.


Seful diplomatiei americane si-a exprimat convingerea ca, in aceasta perioada plina de incercari pentru natiunile lumii libere, SUA au in România „un partener mare si foarte decis, pregatit sa faca sacrificii si sa se angajeze atât cât este necesar pentru a asigura raspândirea libertatii in lume“.


Cât priveste alegerea României pentru amplasarea bazelor, Condoleezza Rice sustine ca Statele Unite au o strânsa relatie militara cu tara noastra, care nu a ezitat sa-si ofere sprijinul atunci când a fost nevoie.


„Avem relatii foarte bune si cu Bulgaria si sunt aliatii nostri, insa presedintele Basescu si presedintele Bush au vorbit despre posibilitatea acestui acord pentru ca este mai rezonabil din punct de vedere geografic. Iar in ceea ce priveste pregatirea militara, stim ca in România se profita foarte mult de programele noastre de instruire militara si s-a oferit mult sprijin SUA. Stim ca România s-a angajat sa isi transforme armata si sa o intareasca, sa ii mareasca capacitatile tehnice pentru a obtine o noua capacitate pentru activitatile militare in care s-a angajat România, in Afganistan, in Irak, in Balcani. Si probabil ca aceasta este o recunoastere in plus, de asemenea, a relatiei foarte strânse in care armatele noastre pot colabora, nu numai in zona, dar si in intreaga lume, si asta datorita progreselor României“, a explicat secretarul de stat.


Risc calculat si asumat


Presedintele Traian Basescu a tinut sa dea asigurari ca prezenta americana in România nu va spori pericolul unor atentate teroriste. „România si-a asumat riscuri de când a mers in Balcanii de vest, in Afganistan si in Irak“, a spus seful statului, precizând ca este vorba doar despre „un pas mai mare decât pâna acum in implicarea României in sistemul global de securitate“.


Traian Basescu a subliniat faptul ca România si-a asumat un astfel de risc inca din momentul in care s-a declarat un stat care lupta impotriva terorismului. „Nu avem riscuri suplimentare“, a adaugat seful statului. „Am evaluat riscul si am stiut ca suntem capabili sa facem fata fara a garanta ca perfectiunea este la noi acasa din acest punct de vedere. Riscul este calculat, asumat si apreciat a fi posibil de tinut sub control“, a spus Traian Basescu.


Patru tabere


Mihail Kogalniceanu, Babadag, Smârdan si Cincu sunt bazele si zonele de antrenament unde militarii americani vor stationa in România. Comandantii acestora insa vor fi, potrivit acordului semnat marti, ofiteri români.


Documentul prevede ca MApN este autoritatea nationala desemnata ca interfata intre fortele americane si autoritatile române.


„Nu este vorba despre baze americane in sens clasic, ci despre o prezenta americana in facilitatile militare românesti“, se precizeaza intr-un comunicat remis presei de Ministerul Apararii Nationale.


„Acordul de acces este un document cu caracter predominant politic, care reglementeaza cadrul general de desfasurare, pe diferite paliere – politic, militar, financiar, logistic si juridic – a activitatii fortelor armate americane ce vor fi stationate in România, stabilind cadrul de interactiune si obligatiile reciproce ale partilor in aplicarea prevederilor documentului“, se mai arata in comunicatul MApN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS