16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCizmarii adevarati ii numeri pe degete

Cizmarii adevarati ii numeri pe degete

Intr-o lume a incaltamintei produse pe banda rulanta si a materialelor sintetice care, mai ieftine, au inceput sa ia locul pielii, mai exista cizmari de moda veche care se straduiesc sa tina pasul.


Familia Rosiu are un atelier de cizmarie pe strada România Muncitoare din Craiova. In atelier lucreaza trei membri ai familiei – Marcela si Stefan Rosiu si fiul lor, Robert. „Facem cizmarie de 20 de ani. Asta am facut o viata intreaga. Cred ca este mult prea târziu sa ne reprofilam. Asa erau vremurile. Dupa liceu, daca nu luai la facultate, trebuia sa faci ceva, o meserie“, a spus Marcela Rosiu.


Femeia este absolventa unui liceu de chimie. Pentru ca sotul lucra deja in acest domeniu, el terminând scoala profesionala de cizmarie, Marcela a urmat un curs de specialitate si i s-a alaturat. Cei doi au lucrat, mai intâi, la Cooperativa Arta Incaltamintei. „Dupa Revolutie ni s-au inchis usile si a fost musai sa ne mutam“, a mai spus Marcela.


Concurati de chinezisme si de marfa second hand


Familia a inceput afacerea pe cont propriu in 1991. La inceput, in atelierul familiei lucrau 20 de salariati. „Acum suntem doar noi trei“, a mentionat Stefan Rosiu. Daca la inceputul anilor ’90, atelierul producea câteva sute de perechi de incaltaminte pe luna, pe masura ce piata de desfacere a inceput sa se diversifice, a inceput si declinul afacerii. „Este din ce in ce mai greu. Acum suntem concurati de incaltamintea de calitate indoielnica produsa de chinezi sau de turci si de marfa second hand“, a afirmat Stefan Rosiu. Cei trei produc 10-12 perechi de incaltaminte pe zi, exclusiv din piele naturala, si abia se mentin pe linia de plutire in conditiile in care in atelier se pot face tot felul de lucruri ce tin de cizmarie, de la reparatii pâna la incaltaminte executate pe comanda.


S-a facut cizmar pentru ca nu i-a placut cartea


Meseria parintilor a fost invatata si de fiul cel mare. „Tot asta a invatat si baiatul. Nu prea i-a placut cartea si a trebuit sa faca ceva. A prins meseria stând pe lânga noi si a facut apoi scoala profesionala. A facut parte din ultima promotie de cizmari. Zice ca-i place, dar nici nu are incotro“, a mai spus Marcela.


Pentru a face o pereche de incaltari este nevoie de foarte multa rabdare si de multa atentie pentru ca munca este deosebit de migaloasa. Pentru o singura pereche de pantofi sunt necesare 20 de materiale, de la solutia de lipit la sireturi si crema pentru finisaj. Piele, talpi, calapoade, toate modelele de tocuri, ata, sireturi, sunt doar o parte din materialele necesare intr-un atelier de cizmarie.


„Ne procuram cele necesare de la Bucuresti. Când avem ceva mai multi bani mergem personal si luam materia prima. Daca nu, facem comanda prin telefon, punem banii intr-un cont la banca, iar apoi ridicam coletul de la posta“, a povestit Stefan Rosiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS