17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMotru, orasul parasit de tineri

Motru, orasul parasit de tineri

Peste cinci mii de motreni sunt plecati la munca in strainatate, ceea ce reprezinta aproape un sfert din populatia municipiului, Motru având in jur de 23.000 de locuitori. Primarul localitatii, Dorin Hanu, spune ca au plecat in general tinerii, care si-au lasat copiii in grija bunicilor.


Motru, al doilea municipiu al judetului Gorj, este una dintre cele mai afectate localitati de restructurarile din minerit. Potrivit primarului Dorin Hanu, aproape un sfert din populatie a plecat la munca in strainatate din cauza saraciei si a lipsei locurilor de munca. „Din 1997, când au inceput disponibilizarile masive in minerit, rare au fost cazurile in care tinerii si-au gasit de lucru. Cei mai multi si-au lasat copiii in grija bunicilor si au plecat la munca in strainatate“, a declarat Hanu.


Primarul spune ca majoritatea celor plecati au ales Italia si Spania, unde lucreaza in constructii sau agricultura. Când vin acasa de sarbatori sau in vacanta de vara, orasul de umple de masini straine, iar magazinele si restaurantele fac vânzari record.


Mai putine ajutoare sociale


Plecarea tinerilor la munca in strainatate are mai multe efecte asupra comunitatii, dupa cum spune Hanu. Numarul beneficiarilor de ajutoare sociale s-a redus in ultimii doi ani aproape la jumatate, dupa ce consiliul local a hotarât sa nu mai sustina financiar familiile care au cel putin un membru al familiei plecat la munca. „Este un oras mic, iar cei de la Asistenta Sociala pot sa afle sursele de venit ale fiecaruia, chiar daca nu exista acte in acest sens“, a explicat Hanu.


Alt efect este triplarea pretului apartamentelor. Daca anul trecut un apartament in Motru nu putea fi vândut cu mai mult de 100-120 de milioane de lei, acum rar gasesti pe cineva dispus sa-l dea cu mai putin de 500 de milioane. Mai mult, spune primarul, locatarii au inceput lucrari de modernizare a locuintelor si a acoperisurilor blocurilor.


Pensionari la 45 de ani


Cei mai multi motreni au lucrat in mineritul de subteran. Conditiile de munca fiind extrem de grele, acestia au avut posibilitatea sa se pensioneze dupa 20 de ani vechime, adica la 40-45 de ani. Primarul Hanu sustine ca majoritatea au acum grija de nepoti. „Foarte multi copii din Motru au ramas in grija bunicilor, pentru ca au parintii plecati la munca in strainatate. Este o situatie aproape generala“, a spus primarul.


Dorin Hanu spune totusi ca nu au de suferit cei mici. „Am facut o statistica din care a reiesit ca 85% din absolventii de liceu din Motru sunt admisi la facultate. Aproape ca nu mi-a venit sa cred când am vazut rezultatele studiului“, a spus primarul cu mândrie. Din pacate, viitorul acestor copii pare a fi tot munca la cules de capsune in Spania.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS