16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecuperarea orelor epuizeaza elevii

Recuperarea orelor epuizeaza elevii

Psihologii scolari craioveni avertizeaza ca o prelungire a grevei generale din invatamânt poate avea repercusiuni grave asupra psihicului copiilor. Recuperarea materiei va fi extrem de dificila in putinul timp care a mai ramas pâna la sfârsitul primului semestru.


Greva generala din invatamânt i-a facut pe elevi sa piarda doua saptamâni de cursuri. De luni, copiii au intrat in cea de-a treia saptamâna de „vacanta fortata“. Privati de dreptul de a merge la scoala, elevii vor fi bulversati de ceea ce va urma. Variantele de recuperare a materiei pierdute, propuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), nu sunt agreate de elevi, dar nici de parintii lor. Cei mai multi spun ca adaptarea din mers la programa scolara, si asa supraincarcata, va fi extrem de obositoare, chiar epuizanta.


Psihologii sunt sceptici


MEC a venit cu trei propuneri pentru recuperarea materiei pierdute pe perioada grevei generale: in zilele libere (in special sâmbata, timp de trei saptamâni, pâna in jurul datei de 23 decembrie), in timpul desfasurarii orelor (prin comasarea materiei, pe baza principiului doua ore intr-una) sau prin micsorarea vacantei de iarna (planificata pentru perioada 24 decembrie 2005-8 ianuarie 2006).


Psihologii nu privesc cu ochi buni aceste variante de recuperare, considerând ca recuperarea materiei intr-un timp atât de scurt afecteaza psihicul copilului. Marinela Dumitrescu, coordonatorul principal al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) Dolj, sustine ca elevii pot ajunge la surmenaj: „Dupa doua saptamâni de greva, acumularea materiei pierdute de catre elevi va fi extrem de dificila. Poate chiar imposibila pentru unii. Cei mai afectati sunt elevii de clasa a VIII-a si a XII-a, pentru ca miscarea de protest a dascalilor s-a suprapus cu perioada de evaluare (lucrarile de verificare, tezele, care erau programate la sfârsitul lunii noiembrie)“.


Randamentul de invatare a materiei pierdute va fi scazut. Indiferent de varianta de recuperare adoptata, profesorii vor fi nevoiti sa predea intr-un ritm alert lectii care erau planificate pe perioada grevei, pentru a ajunge cu materia la zi. O alta varianta, nedorita, ar fi continuarea grevei din invatamânt, care ar ingreuna si mai mult recuperarea materiei.


Marinela Dumitrescu, coordonatorul principal al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII