11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProces de coruptie taraganat de doi ani

Proces de coruptie taraganat de doi ani

Procesul in care o angajata a Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si complicele ei sint judecati pentru fapte de coruptie si inselaciune treneaza de aproape doi ani. Gabriela Baciu, angajata MEC, si Vasile Matei, taximetrist, au primit diverse sume de bani de la mai multi oameni de afaceri gorjeni, pentru a le elibera autorizatii de comercializare a fierului vechi. Cei doi au fost trimisi in judecata, la sfirsitul anului 2003, de catre Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, pentru fals intelectual, abuz in serviciu si luare de mita. Procesul a fost judecat de un complet format din doi judecatori, pentru ca unele infractiuni vizau fapte de coruptie. Intre timp, legea s-a modificat si cauza trebuia judecata de un singur judecator. Totusi, instanta Tribunalului Gorj a condamnat-o pe Gabriela Baciu la sase ani de inchisoare. Vasile Matei a primit o pedeapsa de cinci ani, dar el a mai fost condamnat, in trecut, pentru fals material in inscrisuri oficiale si prezentarea sub o identitate falsa, fiind gratiat. La pedeapsa data de Tribunalul Gorj s-a adaugat si restul de pedeapsa ramasa de executat, de un an, astfel incit, pedeapsa data in total a fost tot de sase ani.


Instanta Tribunalului Gorj a mai hotarit anularea actelor false date de ea si confiscarea sumelor incasate ilegal de administratorii firmelor.


Curtea de Apel Craiova a anulat sentinta


Gabriela Baciu si Vasile Matei au facut apel impotriva sentintei Tribunalului Gorj, iar Curtea de Apel Craiova a anulat hotarirea si a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Gorj. In decizia emisa de Curtea de Apel Craiova se precizeaza ca prima instanta a incalcat regulile de competenta materiala. Munca de mai mult de un an a instantei de judecata s-a naruit, procesul reluindu-se de la inceput. „S-a reluat toata cercetarea in acest dosar“, a spus Janeta Cosmulescu, procurorul care reprezinta Parchetul Gorj in acest proces. Astfel, la aproape doi ani de la inceperea procesului, aceasta cauza se afla tot la inceput, urmind sa fie audiati toti martorii si persoanele prejudiciate. Ţinind cont ca procesul se afla, dupa doi ani, tot in prima instanta de judecata, iar acest dosar poate ajunge pina la Inalta Curte de Casatie si Justitie, judecarea celor doi ar putea dura multi ani de acum incolo.


Vasile Matei este judecat in stare de arest, avindu-se in vedere condamnarea primita anterior, iar Gabriela Baciu in stare de libertate.


Autorizatii eliberate in schimbul unor sume de bani


La inceputul anului 2003, procurorii gorjeni au inceput cercetarea Gabrielei Baciu si a lui Vasile Matei, despre care stiau atunci ca este inspector in cadrul MEC, in urma depistarii de catre politistii gorjeni a faptului ca unele documente in baza carora s-au eliberat autorizatiile de comercializare a fierului vechi sint false. Dan Florea, administrator la SC NORELO PREST COM Tirgu Jiu, Maria Mihai, patroana societatii SC SALBA de AUR, din Tirgu Jiu, si Nicolae Stanescu, administrator la SC OLISIN SRL, tot din Tirgu Jiu, le-au dat celor doi diverse sume de bani pentru a intra in posesia autorizatiilor care erau eliberate de o comisie din cadrul MEC. Dupa eliberarea autorizatiilor, Vasile Matei a continuat sa ceara diverse sume de bani oamenilor de afaceri, santajindu-i ca le va trimite o echipa in control. Asa s-a intimplat in cazul lui Dan Florea, care s-a hotarit apoi sa divulge totul la politie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS