12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarii, la mina partidelor

Primarii, la mina partidelor

Curentul de opinie privind interzicerea migratiei politice ia forme aberante. Ieri, deputatii au adoptat pe articole un proiect de lege ce statuteaza ca primarii ramin fara mandat daca isi pierd calitatea de membru al partidului pe lista caruia a fost ales.


Adica daca un primar cade in dizgratia partidului sau si este dat afara din formatiune, ramine fara primarie, desi primarul este ales practic prin vot uninominal. O lege asemanatoare, dar referitoare la consilierii locali si judeteni este, de asemenea, intr-o faza avansata. Insa cazurile sint mult diferite, pentru ca un consilier poate fi inlocuit cu urmatorul de pe lista, pe cind pentru primar e nevoie de noi alegeri. Iar in România sint trei mii de primarii si nenumarate animozitati politice, inclusiv intre membrii aceluiasi partid, asa ca este foarte probabil sa avem parte de o campanie electorala perpetua si de sume enorme cheltuite de la buget pentru noi si noi alegeri locale.


Alianta PD, PSD, PRM si PC


Proiectul apartine democratului Ioan Oltean, dar a trecut cu usurinta de plen, desi primise aviz negativ de la Comisia de administratie publica a Camerei, datorita unei majoritati neasteptate: PD, PSD, PRM si PC. Impotriva proiectului s-au pronuntat PNL – parteneri de alianta cu PD si UDMR – membri ai coalitiei de la guvernare.


Deputatul UDMR Marton Arpad a pus accentul pe faptul ca, in cazul votului uninominal, persoana este cea care influenteaza decizia electoratului si nu partidul care l-a propus. El a anuntat ca UDMR se va opune acestei initiative, asa cum a procedat si la Legea privind stoparea migratiei alesilor locali.


Liberalul Relu Fenechiu, presedintele Comisiei de administratie publica, a spus ca proiectul de act normativ ar trebui respins, macar si pentru faptul ca vorbeste despre incetarea mandatului de primar in cazul pierderii, din vina proprie, a calitatii de membru al partidului pe lista caruia a candidat. In opinia sa, aceasta este o formula nepotrivita si greu de definit.


Pesedistii se mai gindesc


Desi social-democratii Victor Ponta si Ioan Munteanu au pledat in plen pentru adoptarea initiativei, purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, s-a aratat mult mai rezervat. „S-ar putea sa fie o problema“, a declarat pesedistul. Diaconescu a admis ca un astfel de caz „infringe vointa comunitatii“ si a lasat cale libera pentru posibilitatea ca partidul sau sa-si schimbe atitudinea si sa voteze altfel in Senat, camera decizionala in cazul acestei legi. „Am sa le atrag atentia (conducerii PSD n. red.)“, a spus reprezentantul PSD, subliniind ca este vorba si de probleme de tehnica legislativa si de armonizare cu legislatia europeana.


In schimb, peremistii sint ferm hotariti sa sprijine in continuare propunerea. Vicepresedintele Lucian Bolcas a declarat ca primarul este legat de partidul care l-a sustinut in campania electorala si are obligatii fata de acea formatiune care a investit in el pentru a fi ales. Cit despre cheltuielile cu noi alegeri, Bolcas a raspuns sec: „Democratia costa intotdeauna“. Conservatorul Nicolae Popa a spus chiar ca o astfel de lege trebuia adoptata mai demult. El a sustinut ca primarul trebuie sa aiba acelasi statut cu consilierii, daca participa la competitia electorala in numele unui partid. Partidul, care il formeaza ca om politic si il sustine pe respectivul candidat la primarie, trebuie sa aiba dreptul de a-l sanctiona, a mai spus Popa.


„Un satir in mina conducerii de partid“


Legiferarea interzicerii migratiei politice va fi o „arma, un satir“ in mina conducerii partidelor, a declarat Adrian Moraru, director de programe privind partidele politice si alegeri in cadrul Institutului pentru Politici Publice. Moraru si institutul sint impotriva oricarei legiferari pe aceasta tema – pentru primari sau consilieri, pentru ca fie nu duce la nici un efect, fie da cale libera abuzurilor. El a explicat ca daca nu se merge pina la capat si partidele nu primesc instrumente pentru a-si sanctiona dezertorii, atunci legea n-o sa aiba efect. „De exemplu, un consilier PNL n-o sa-si dea demisia din partid si o sa-l vezi pe geam in sediul PSD. Formal el nu va fi migrat, dar va vota alaturi de PSD“, a aratat Moraru.


Pedepsiti pentru delicte de opinie


Daca se merge pina la capat, cum este cazul proiectului privind primarii, se ajunge la dictatura de partid.


„Toate partidele vor tine sedinte cu alesii lor si vor spune: cine nu voteaza potrivit liniei partidului e eliminat. Consiliile judetene se vor transforma in masini de vot“, a spus reprezentantul IPP. „Va fi un fel de delict de opinie“, a adaugat Moraru.


Astfel se vor crea „abuzuri incredibile“, a aratat Moraru, subliniind ca aceasta problema nu se poate reglementa legislativ. „E o problema de autoreglementare in interiorul partidelor“, a spus Moraru, care crede ca problema va incepe sa fie rezolvata atunci cind un partid va spune „nu“ migratiei.


„E inadmisibil ca tu, ca partid politic, sa primesti pe unul care a plecat de la alta formatiune, pentru ca daca a facut-o o data, o va mai face probabil si a doua oara, si a treia oara, si asa mai departe“, a afirmat Moraru.


Nici spectrul a numeroase alegeri nu suride directorului institutului. „Vor fi alegeri nonstop, vor fi alegeri de fiecare data cind liderii de la centru se vor incrunta la un ales local“, a explicat el.


Contravine Constitutiei


Dar cel mai important argument este acela ca o astfel de masura este probabil neconstitutionala. Constitutia prevede ca un drept, inclusiv cel de a fi ales, poate fi restrins numai daca se impune si daca masura este necesara intr-o societate democratica. „Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii“, scrie in legea suprema. Adica masura atingerii dreptului de a fi ales doar datorita disciplinei de partid poate fi neconstitutionala pentru ca nu este respectat principiul proportionalitatii.


Adrian Moraru a mai spus ca, din toate aceste cauze, institutul din care face parte va cere presedintelui Traian Basescu sa nu ratifice legile care interzic migratia politica daca acestea vor trece de parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS